Un journalistique engagé

Geëngageerde journalistiek, bestaat dat nog? Zijn niet alle journalisten lafbekken geworden die meehuilen met het gepeupel en zich verder zoveel mogelijk achter een gepretendeerde objectiviteit verschuilen? Dat zijn ze absoluut, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Zo lazen wij vandaag deze zeer geëngageerde titel op De Standaard online:

Franstalige personaliteiten tekenen oproep tegen nationalisme

Nationalisten, we vatten het kort voor u samen, vinden de eigen natie zó geweldig dat zij een eigen staat verdient, netjes afgescheiden van andere naties die misschien een slechte invloed kunnen hebben. Wie tegen nationalisme is, vindt de eigen natie imperfect genoeg extranationale invloeden toe te juichen.

Een Vlaamse journalist die tegen het nationalisme is en erover schrijft, moet een statement durven maken door extravlaamse invloeden in zijn stuk te verwerken. En hoe kan dat beter dan door het Franse personnalité niet te vertalen met ‘persoonlijkheid’ maar met ‘personaliteit’?

Kijk, dat is gedurfd, dat is geëngageerd. Dat soort journalistiek moedigen wij aan.

De meningen over wie precies tot welke natie behoort, kunnen verschillen.

LINKS:

2 gedachtes over “Un journalistique engagé

  1. Ik vermoed dat het minder moeite is om een stuk tekst ineens correct te schrijven, dan om eerst commentaar van luisteraars af te wachten, vervolgens op basis van hun input de kwakkel recht te zetten, en tenslotte hun commentaar te (moeten) verwijderen…

    Schrijf een bijdrage. Leun achterover. Lees die eens netjes na. Maak correcties. En klik dan pas op “Plaatsen”!

    (van iemand met 30 jaar journalistieke ervaring)

  2. U vermoedt, u vermoedt… als u niet over harde empirische data beschikt, dan is het erg moeilijk om uw suggesties in ons beleid te implementeren. Als overigens echt zou blijken dat dat minder moeite kost, zou onze hoofdredacteur ons wellicht weer luiaardij verwijten.

    Nu zou hij ons ook luiaardij kunnen verwijten, maar omdat hij het woord ‘anakoloet’ niet kent, kan hij de overgrote meerderheid van onze fouten niet duiden en zitten wij vooralsnog veilig. Toch bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s