Dat belastingsgeld toch

Hoeveel edities van een dagblad verschijnen er per jaar? Laat ons een beetje in het wilde weg rekenen: een dikke 300. Er zijn 52 krantloze zondagen in een jaar, en dan nog Pinksteren, Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-opgenomen en nog wat willekeurige feestdagen zonder krant — we zullen er met 300 niet al te ver naast zitten.

Hoeveel abonnees heeft De Standaard? Daarvoor moeten we niet gokken, dat vertelt ons het Centrum voor Informatie over de Media. In 2009 verkocht De Standaard bijna 62.000 abonnementen. Dat zijn dus 18.600.000 De Standaarden die in 2009 met een abonnement en dus via de post bezorgd werden.

Welk bedrag krijgt bpost daarvoor, dat het dus niet aan De Standaard moet factureren? De Belgische staat sponsort de dagbladuitgevers met 0,88 euro per krant die bpost mag bussen. 0,88 is opnieuw een beetje een gok, want niemand wil transparantie verschaffen over die staatssteun. Apache.be probeert er iets aan te doen, maar dat valt nog niet mee.

Goed: 0,88 euro maal 18.600.000 kranten, dat is dus 16.368.000 euro die De Standaard elk jaar onrechtstreeks cadeau krijgt van de Belgische staat, alias de Belgische belastingsbetaler. Ja, u en ik schenken elk jaar een aardig sommetje aan De Standaard. We zouden er hier op de redactie een mooi nieuw aquarium voor onze zoetwaterschildpadjes mee kunnen plaatsen.

Denk daar aan wanneer u de laatste column van Steven De Foer leest. De Foer fulmineert tegen F.C. De Kampioenen, u kent dat programma wel, en tegen het feit dat de reeks met zijn belastingsgeld gemaakt wordt. Erg vindt hij dat. Waarom moet Steven De Foer betalen voor iets dat hij zo manifest slecht vindt?

Een interessante vraag, die ik na het vorige rekenwerk kan beantwoorden met een even interessante tegenvraag: waarom, beste Steven De Foer, moet ik meebetalen aan uw artikels, die ik ook manifest slecht vind?

Te hopen valt slechts dat onze centen niet hebben gediend om dit brilmontuur te bekostigen.

Overigens is het markant hoe allerlei vrijemarktlievende politici de subsidies voor de VRT voortdurend en bevlogen onder vuur nemen, maar dat we niemand horen klagen over de verdoken staatssteun aan de krantenindustrie.

LINKS:

7 gedachtes over “Dat belastingsgeld toch

 1. Toch toevallig dat de achteruitgang van de eindredactie op deze zender samenloopt met de aanwezigheid van de kritische luisteraar hierboven. Een mens zou er zowaar een zelfdestructief complot achter gaan zoeken.

 2. Zo’n externe eindredactie is best praktisch, het moet gezegd. Een beetje gênant soms, dat wel, maar verder erg praktisch.

  Het gaat over 0,88 euro of 88 cent.

 3. Nog in De Standaard: Rik Van Walleghem met een column over de overbodigheid van alles, inclusief columns over overbodigheid, wat enigszins siert maar niet minder overbodig maakt. Nu vind ik dat DS er op vooruit gegaan is sinds de OM naar NRC is verkast, maar ze kunnen nog flink snijden in de lulkoek en dan vooral door eens grote kuis te houden in al die columns. Als ze nood hebben aan een slecht geschreven mening, kunnen ze nog altijd rekenen op ons, lezers.

  Graag behouden: Naegels & Doornaert, kritisch, maatschappelijk relevant en niet in elkaars politieke spectrum.
  Afvoeren: alle lifestyle commentatoren, over boelekes, facebook, andere media, … zowat alle anderen dus.

  Uw gesubsidieerde abonnee.

 4. En verder, beste Steven hierboven, het is toch te hopen dat u niet Steven De Foer bent. Met Vermassen en boerken Kevin bezweer ik u: wie graag met zijn kop in de gazetten staat, moet niet boos zijn als er mee gelachen wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s