Een leerzame lezing

Nu die arme Carl Devos in de media (een miniem klein beetje) onder vuur ligt omdat hij Vlaams-nationalist zou zijn, is het sympathiek dat De Standaard zijn verdediging op zich neemt. Devos zijn middelmatige politieke analyses vulden daar al flink wat kolommen en een goeie chef verdedigt zijn ondergeschikten. Een apologie drong zich op, vond de hoofdredactie. Op zich een goed plan.

Een minder goed plan was het die opdracht aan Marc Reynebeau te geven. Reynebeau mag bij De Standaard zo’n beetje alles schrijven waar hij denkt goed in te zijn — dat was bij Knack wel even anders. En nu is Reynebeau in een heleboel dingen absoluut niet goed, zoals een gesmaakte gast in tv-programma’s zijn, maar hij is wél goed in het zwartmaken van alles wat naar Vlaams-nationalisme ruikt.

Voor hij begon te schrijven, dacht Reynebeau na: hoe hard kunnen bij een ernstige wetenschapper de verwijten aankomen dat hij politiek gekleurd, wanneer de verwijters zelf politiek sterk gekleurd zijn? Het antwoord is simpel: hij voelt ze niet eens, want een goed wetenschapsman staat daar boven. Het bracht Reynebeau op een tweede vraag: is die Carl Devos wel een goed wetenschapsman?

Pijnlijke quotes op Twitter

Tijd voor een diepgravend onderzoek, bedacht hij, en hij besloot de invalshoek van het artikel licht bij te sturen. Dat mocht vast wel. De hoofdredactie zou toch veel blijer zijn met een degelijk stuk dat Devos ontmaskerde als academisch pluimgewicht dan met de hypocriete verdediging van een overduidelijk schuldig man? Ja, dat kon haast niet anders. Reynebeau bereidde zichzelf een Bloody Mary en toog aan het typen!

Hij speurde het internet na op de pijnlijkste quotes van Devos — Twitter bleek een dankbare bron — en ploos zijn academische staat van dienst uit. Hij interviewde Devos zelf, die braaf meewerkte omdat hij nog steeds in de foutieve veronderstelling verkeerde dat Reynebeau hard aan zijn verdediging schreef. Grinnikend schonk Reynebeau zich nog een Bloody Mary in.

Bij het herlezen van zijn stuk voelde Reynebeau een diepe tevredenheid opwellen. Na de publicatie van deze clusterbom kwam Devos nergens meer aan de bak, zoveel was zeker. Niet meer in de media, en zeker niet meer in zijn eigen universiteit. Gedaan met al die pseudo-analyses van die pseudo-wetenschapper. Maar toen overtrok Reynebeaus blijde gemoed plots.

Bemoedigende schouderklopjes

Want wie ging al die ellendige analyses schrijven als Devos het niet meer deed? Reynebeau was in elk geval niet van plan het zelf te doen. En opeens was hij er ook niet meer zo zeker van dat de hoofdredactie zo blij zou zijn met de onttroning van Devos. Voor de reacties op haar website en voor de tewerkstelling van Guy Tegenbos, hing de krant immers helemaal af van Vlaams-nationalistische sentimenten.

Reynebeau gromde slechtgeluimd, mengde nog maar een Bloody Mary, gromde toen goedgeluimd en begon zijn artikel te herschrijven. Hij propte zijn verder ongenadige artikel vol met empathie, medeleven, begrip en bemoedigende schouderklopjes. En na een half artikel geveinsde vleierij leest u dan eindelijk die ene vraag.

Ja, Reynebeau stelt Devos de vraag die wij ons al jaren stellen. En Devos geeft Reynebeau het antwoord dat wij onszelf ook al jaren geven:

Wat onderscheidt hem dan, als hij zich in de media begeeft, van de eerste de beste politieke commentator zoals er in de media er wel meer rondlopen? ‘Niets,’ zegt Devos, ‘ik pretendeer niet dat wat ik daar doe wetenschap is.’

Nadat Reynebeau Devos alzo zijn eigen media-optredens de grond in laat boren, schakelt hij, nog steeds op joviaal-amicale toon, over wat er nog overblijft: zijn academische verdiensten:

[…] dus valt het wat tegen met wat aan de universiteit nochtans erg hoog wordt aangeslagen: academische studies in internationale, Engelstalige vakbladen. Deze zogeheten A1-publicaties, al worden ze alleen door specialisten gelezen, wegen zwaar door in de carrière.

Leerrijke conclusies

Als wat Devos in de media onophoudelijk en met zoveel branie verkondigt niet wetenschappelijk is, is zijn meerwaarde voor zowel de media als voor de wetenschap nihil. Kortom, Devos verprutst onze en zijn tijd, en blijkbaar ook die van de universiteit. Hoe komt het eigenlijk dat zo’n glandeur nog aan de bak komt? Ook aan die vraag heeft Reynebeau gedacht:

Wetenschappers die hun kennis delen met het grote publiek, worden dan ook steeds zeldzamer. Al bezorgen ze de universiteit wel een grote uitstraling. […]. De Gentse universiteit schijnt dat nog te waarderen, want kijk, per 1 oktober wordt Carl Devos, ondanks zijn beperkte staat van A1-dienst, bevorderd van hoofddocent tot hoogleraar.

Interessant, niet? Wij leren heel wat uit dit artikel, bijvoorbeeld dat onze onbetrouwbare bronnen aan de Ugent eigenlijk toch perfect betrouwbaar zijn. In de wandelgangen van de faculteit Pol&Soc werd soms gefluisterd en vaak luidop gezegd: “Devos promoveert niet op wetenschappelijke publicaties, maar op mediaverschijningen.” Dat blijkt dus waar te zijn.

De hoofdredactie van De Standaard leert dan weer dat je iemand die beschuldigd wordt van Vlaams-nationalisme beter niet door Marc Reynebeau laat verdedigen.

 

Eerlijk antwoorden: vindt u dat deze man er intelligent genoeg uitziet om hoogleraar te worden?

 

12 gedachtes over “Een leerzame lezing

 1. “Reynebeau mag bij De Standaard zo’n beetje alles mag schrijven”??? Gaan we werkwoorden voortaan tweemaal in een zin plaatsen? Oeps, excuus, dit moest zijn: “Gaan we werkwoorden voortaan tweemaal gaan in een zin plaatsen?”

 2. “Grinnikend Reynebeau schonk zich nog een Bloody Mary in”??? Mogen we het onderwerp voortaan zomaar ergens in de zin neerplanten? Oeps, excuus, dit moest zijn: “Mogen het onderwerp we voortaan zomaar ergens in de zin neerplanten?”

 3. “Want wie ging al die ellendiges analyses schrijven als Devos het niet meer deed”??? Gebeuren de vervoegingen van adjectieven voortaan op dezelfde manier als de substantieven waar ze bij horen? Wie schrijft hier al die ellendigen fouten?

 4. We zullen dat outsourcen van de eindredactie toch nog eens moeten bespreken op een redactievergadering. Dat arrogante toontje moedigen we natuurlijk aan, maar kennis van het verschil tussen verbuigingen en vervoegingen is essentieel om indruk te kunnen om de linguïstieke ego’s van onze familie.

 5. “kennis van het verschil tussen verbuigingen en vervoegingen is essentieel om indruk te kunnen om de linguïstieke ego’s van onze familie”?? Om indruk te kunnen? Sinds wanneer wordt indruk gekund? Wat is er mis met indruk MAKEN?

 6. Ik heb een regelnichtenfetisj. Mag ik je nummer, Kaat? Weer een goed stuk, trouwens, Emile.

 7. Besten,

  Graag wijs ik u op volgende – uitgelekte – e-mail die door de voor u allen bekende Peter Vandenmeersch – nu kapitein aan boord van de SS “NRC” – aan zijn schrijvend personeel werd gestuurd. Over schrijffouten gesproken, zeg ik dus! Man man, wat een soep….. Kaat, maak u borsten maar eens goed nat.

  http://www.geenstijl.nl/archives/images/briefvandermeesch.html

 8. Sorry, maar ik ga nooit om met mensen die zich achter een onuitspreekbare alias verbergen.

 9. ik wist niet dat Peter Vandenmeersch een alias was. En zo onuitspreekbaar is die naam toch niet? ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s