Verjaardagsjournalistiek

Vandaag stelt Leo Neels in De Standaard fysici voor een nieuw raadsel: hoewel zijn opiniestuk vol woorden staat, staat er toch helemaal niets in. Het is perfect vacuüm, en desondanks volgepropt met onzin. Hoe kan dat? Onze vrienden in Genève zijn er nog niet uit.

Tegelijkertijd vergroot het stuk een ander mysterie: hoe komen opiniestukken eigenlijk in de krant? Moet je ze insturen met een gebarreerde cheque, is het wachten tot de krant je opbelt, of schrijven journalisten ze gewoon zelf? De meest gangbare theorie is dat alles afhangt van het humeur van de verantwoordelijke voor de opiniepagina’s.

Toen de jaarlijkse Wereld-eenderwat-Dag over het favoriete thema van de werkgever van luisteraar Gijs zich aankondigde, contacteerde hij de krant om te kijken of er geen opiniestukje afkon. Per slot van rekening was het morgen toch Wereld-watwashetookweer-Dag, was dat geen mooie kapstok?

“Ja,” zei de opinieman van de krant, “dat is wel interessant. Maar het is natuurlijk je reinste verjaardagsjournalistiek. Daar houden we hier niet van.”
‘Dat begrijp ik ,” loog onze luisteraar glashard. “Het is ook maar een beetje een voorwendsel. Er is binnenkort namelijk ook een internationale top over het thema. Als u denkt dat dat interessanter is…”
“Hmm,” sprak de krant. “Ik zal kijken wat ik kan doen. Maar morgen wordt moeilijk hoor.”
“Geen probleem,” werd de krant verzekerd, “De internationale top begint pas over drie dagen. En duurt ook drie dagen, dus…”
‘Tja, overmorgen, of de dag daarna… dan is de Wereld-jeweetwelwat-Dag alweer voorbij natuurlijk. Dan is er niet echt een kapstok meer.”

Het mysterie blijft vooralsnog overeind.

Een derde mysterie: hoe kan iemand professor mediarecht blijven wanneer hij zo'n huiveringwekkend slechte opiniestukken publiceert?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s