Gratis samenvatting

Toen Peter Vandermeersch destijds meende vast te stellen dat zijn buitenlandcorrespondenten voornamelijk stukken uit de New York Times en Le Monde overpenden, maakte hij zich flink boos. Natuurlijk, wie zou zich niet flink boos gemaakt hebben in zijn plaats? Wij zeker wel en u ongetwijfeld ook.

U en wij zouden het schandalig vinden dat ze andermans stukken overschreven. Vandermeersch echter vond het schandalig dat ze dat in het dure buitenland deden. Dat zijn correspondenten inferieure journalistiek brachten was dik okay voor Vandermeersch, maar het mocht niet zoveel geld kosten.

En dus riep Vandermeersch zijn correspondenten terug, want stukken overschrijven konden ze even goed op de redactie thuis doen. Voor zover bekend is dat precies wat gebeurd is en sindsdien staat Vandermeersch bekend als een man met een inspirerende passie voor journalistiek en de krantenmakerij.

Vooralsnog noteren wij geen koerswijzigingen bij De Standaard sinds het vertrek van de oppermarketeer. Als de New York Times acht webpagina’s over het dark arts-schandaal bij News of the World schrijft, leest u een kleine week later een samenvatting daarvan in De Standaard, aangevuld met de recentste details uit The Guardian.

Het is geen journalistiek, maar het kost ook niets. Je voormalige hoofdredacteur is trots op je, Dominique Minten.

Advertenties

4 gedachtes over “Gratis samenvatting

  1. Misschien moeten we met z’n allen gewoon stoppen met aandacht te schenken aan DS. Onlangs herontdekte ik De Morgen. Die hun website is minder bevlekt met gossip. Apache, Metro, … wanneer het dagbladbestand overgaat in de blogosfeer is de focus natuurlijk zoek. Dus ik begrijp wel dat Standaard-bashing voor een herkenbare bradio zorgt, en ik bash vrolijk mee, maar anderzijds helpt het niet om het opgeklopte soortelijk gewicht van DS te relativeren.

    Wat zouden ze intussen doen op de redactie van DS met de vrijgekomen tijd door te stoppen met journalistiek bedrijven?

  2. De Morgen scoort bepaald niet beter, als je het mij vraagt. Eind augustus schreeft Ayfer Erkul een artikel over generaal Petraeus, of beter: over wat Petraeus op de BBC had verklaard en welke analyse de NYT had gemaakt. Netjes met uitvoerige bronvermelding, daar niet van.

    De Standaard blijft in termen van verkoopscijfers en impact op de publieke opinie het belangrijkste dagblad van Vlaanderen. De pretenties die met die veronderstelde positie gepaard gaan, zijn schrijnend. Ons familie-instinct laat ons geen keuze dan daar af en toe flink tekeer te gaan.

  3. Even iets anders: gisteren ook gezien hoe Katia Retsin in de Laatste Studio was gehaald om John Cleese intellectueel te verleiden met haar thesis over de vergelijking tussen Vlamingen en Engelsen in hun appreciatie van Python. Cleese kwam straight to the point: “Really? What do Flemish people laugh about that British don’t?” Katja antwoordde met de doorsnede en het omgekeerde, waarbij het niet eens over een verschil in humor ging maar over kennis van de context. In twee beleefde zinnen van Cleese, die haar aankeek alsof ze van Barcelona kwam, werd het gehalte van thesissen in de Vlaamse academische zandbak pijnlijk blootgelegd. Het zou ook kunnen dat Retsin vroeger zeer scherpzinnig was en dat jaren van BV-schap tot gigantisch verval hebben geleid.

    Associatief resultaat van DS-DM-vergelijkend onderzoek, geheel terzijde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s