Krantenjongens onder mekaar

Lachen was dat, zeg, toen De Morgen publiciteit bleek te maken voor een boek van Koen Dillen. Dat is een Vlaams Belanger! De Morgen maakt reclame voor een Vlaams Belanger! Ze wisten het zelf niet, omdat Dillen onder het pseudoniem Maarten van der Roest schreef, maar dat maakt het alleen maar hilarischer natuurlijk.

Ja, gelachen op de redactie van De Standaard. Meteen een stukje over gepubliceerd natuurlijk. En nog één, waarin een kansloze hoofdredacteur Bart Van Doorne zich knullig mag proberen verdedigen. Tevergeefs. Als je je oor dicht genoeg bij je scherm houdt, hoor je het nauwelijks onderdrukte geproest van de auteur.

Dat heb je natuurlijk, met een volslagen onbeslagen hoofdredacteur. Van Doorne had nog nooit voor een krant gewerkt toen hij plots hoofdredacteur van De Morgen werd. Hij las net als u en wij wel eens een weekendbijlage en verder ging zijn kennis niet. Volgens kwatongen zoals wijzelf trouwens nog steeds niet.

Een hoofdredacteur die zijn stiel niet kent is een vogel voor de kat wanneer een venijnige collega hem interviewt, zelfs als die collega voor De Standaard werkt. Wij hadden dat gesprek met De Standaard wel even anders aangepakt. Met de achteloze arrogantie die elke Plasky aangeboren is, hadden wij gezegd:

“Onze marketingafdeling werkt gescheiden van onze redactie, beste collega. Gij zou precies moeten weten hoe dat in zijn werk gaat, want bij De Standaard is het net zo. Jullie boden nog niet zo lang geleden een dvd’tje aan dat jullie eerder nog helemaal onverantwoord vonden. Kom, geef uw hoofdredacteur maar door. Misschien snapt hij wél hoe een krant werkt.”

Yep, de De Standaard gaf in december 2007 de dvd van Bye Bye Belgium weg. Eerst in de krant de uitzending met de grond gelijk gemaakt, en dan niet eens zoveel later als promocadeautje bij de weekendkrant. Ze moeten bij De Standaard dus niet te hard gniffelen met de ‘blunder’ van De Morgen.

Van Doorne had dat moeten weten, want Frank Albers heeft De Standaard destijds de grond in geschreven. Radio Plasky maakte daar vol leedvermaak melding van, en een jaar of zo later verscheen het stuk ook nog eens op mediakritiek. Elke redactie van elk medium in Vlaanderen moet die kritiek hebben zien passeren.

Maar welke redactie van welk medium geeft er om mediakritiek, nietwaar? Die van kwaliteitkranten alvast niet, dat is maar weer eens duidelijk. Dat ook De Werktitel nalaat om beide redacties genadeloos aan de schandpaal te nagelen en niet verder komt dan deze vage waarschuwing verbaast niet: in december 2007 werkte een groot deel van haar redactie nog voor De Morgen.

Wie Bart Van Doorne googlet, moet voor de grap ook even lezen wat er werd geschreven toen hij bij De Morgen begon. Dat is écht hilarisch.

Een gedachte over “Krantenjongens onder mekaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s