Te veel, te snel en te slordig

Weet u wat altijd een slecht idee is? Als u heel erg boos bent heel erg snel een heel erg kwaaie brief schrijven. Daar één keer de spellingscontrole van Word laten doorgaan, en hem dan meteen opsturen! Voilà, dat heeft u goed gezegd! Ze zullen het geweten hebben!

Een bijna even slecht idee is het als een medium zo’n brief ook meteen publiceert, zonder eindredactie. De gevolgen zijn meestal van dramatische aard, want slechte ideeën die slecht worden neergeschreven leveren zelden een boeiende bijdrage aan het publieke debat.

Een typevoorbeeld vindt u op mediakritiek.be: het hysterische gekrijs van Saskia Van Nieuwenhove. Los van haar initiële gelijk of ongelijk: haar fouten tegen grammatica, stijl, interpunctie en logica bezorgen ons maagklachten.

Een typisch geval van rood aangelopen verontwaardiging die veel te snel op papier is gezet. Dat er geen eindredacteur is bij mediakritiek die het monkelend richting prullenmand heeft geworpen, is onbegrijpelijk. Dacht iemand dan dat dit opiniestuk zou bijdragen aan het Vlaamse mediadebat?

Een goed opiniestuk is een heldere en beredeneerde uiteenzetting van een standpunt. Verontwaardigd gekwek in het wilde weg is geen goed opiniestuk. Houd dat in gedachten, Saskia Van Nieuwenhove. Houd dat in gedachten, mediakritiek.be.

Ja, zo klonk Van Nieuwenhove ongeveer.

4 gedachtes over “Te veel, te snel en te slordig

 1. Maagklachten, inderdaad. Sommige mensen zouden een schrijfverbod opgelegd moeten krijgen. Misschien kan Vermassen daarvoor zorgen?

 2. … en dan zijn er intussen al een aantal verbeteringen in de tekst aangebracht. Mijn (niet onfeilbare) geheugen meent zich te herinneren dat de zin

  Of het zou moeten zijn dat hij ergens een fout heeft gemaakt die de media niet heeft gehaald.

  er vroeger zo uitzag:

  Of het zou moeten zijn dat hij ergens een fout heeft gemaakt dat de media niet heeft gehaald.

 3. Dag Emile,

  Het is inderdaad een typisch geval van rood aangelopen verontwaardiging. Dat klopt. Ik houd het in gedachten. Wees gerust.
  Iemand maagklachten bezorgen is namelijk niet mijn bedoeling.
  Fijne zondag.
  Saskia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s