Een verkeerd gebruik van Facebook

Bij de Britse openbare omroep BBC is een lijst uitgelekt waarop haar populairste en belangrijkste presentatoren gerangschikt staan. Private Eye omschreef deze onnavolgbare impopulariteitsstunt van het management als “typical of the corporation’s ability to damage itself”. Daarin heeft de BBC inderdaad een sterke reputatie.

Ook de VRT haalt al eens een grapje uit, maar dit soort flaters werd het personeel tot nog toe bespaard. Maar vanzelfsprekend vragen wij ons af: zou zo’n lijst bestaan bij de VRT? En (waar) zou Linda De Win dan op die lijst staan?

De Win blijkt zich namelijk weinig populair te maken met haar deelname aan De Slimste Mens ter Wereld. Het staat op Facebook (en dus in de krant) en dan is het waar. Op Facebook vinden wij 59 groepen (in totaal 35.353 leden) die De Win allerlei lelijks toewensen omwille van haar prestaties in de hippe quiz. Daartegenover staan slechts 18 groepen (in totaal 1.035 leden) die De Win steunen.

Radio Plasky vindt dit schokkend. Al jarenlang werkt De Win haar politieke verslaggeving erger op de zenuwen dan heel metrostel vol sarin. Maar om dàt aan te klagen bestaat maar één Facebookgroep, met niet meer dan 38 leden.

Screenshot van de meest populaire en meest zinloze groep. De link leidt daar dan ook niet heen.

Het heeft trouwens geen enkele zin om Linda De Win uit De Slimste Mens te proberen drijven door Facebookgroepen op te richten en te vervoegen. Zou u een horde Facebookverslaafden gehoorzamen als u in die quiz de overwinningen aan mekaar aan het rijgen was? Wij ook niet.

Maar bij Villa Politica beslist niet De Win zelf of zij aan het programma meedoet. Dat doet de redactie duiding. En omdat ze er bij de VRT een tijdje geleden voor gekozen hebben om het Vlaamse publiek op z’n wenken te bedienen, is De Win uit Villa Politica proberen wegkrijgen middels Facebookgroepsdruk misschien wel een haalbaar plan.

Bedenk bovendien dat als De Win eenmaal van het scherm is verdwenen als journaliste, ze ook nooit meer in amusementsprogramma’s zal opduiken. Daarom: wie écht een hekel heeft aan Linda De Win, sluite zich aan bij de juiste Facebookgroep.

Plasky Statistics Disclaimer: Facebookdata opgemeten op 31/12/2009 tussen 14u30 en 14u40. Meervoudige lidmaatschappen zijn niet in rekening gebracht.

5 gedachtes over “Een verkeerd gebruik van Facebook

 1. :-)

  Ik vind het ok dat Linda haar best doet in De Slimste Mens. Spelen om te winnen is blijkbaar enkel mooi als een man het doet. En bij de VRT is iedereen (Imbo op kop) die aan politieke duiding doet toch in hetzelfde bedje ziek? Een spervuur van vragen is niet hetzelfde als een degelijke analyse!

 2. Ik snap eigenlijk niet goed waarom iedereen zo’n hekel heeft aan Linda De Win. Ze doet het uitstekend in De Slimste Mens ter Wereld, ze toont duidelijk dat ze het graag zou winnen. Als een man dat zou doen, zou er dan iemand haar/hem dat kwalijk nemen? Vond iemand Freek Braeckman arrogant omdat die wou winnen? Ik weet het niet hoor… Ook de veel arrogantere Bart De Wever kreeg meer steun (zie verkiezingen) dan verwijten. En de mensen blijven toch maar mooi kijken, hoe arrogant ze Linda De Win ook vinden. Of Rik Torfs, die was ook jaren een onderwerp voor spot. Kijkcijfers? Uitstekend.

  In Villa Politica vind ik haar trouwens evenmin slecht. Ze stelt harde vragen en houdt niet af, is dat dan niet goed? Ze moét toch gewoon antwoord krijgen op haar vraag. Mensen hebben een degout van politiek omdat die nooit deftig antwoorden. De Win probeert er de antwoorden wél uit te halen (zoals ook vele andere VRT-journalisten overigens, Siegfried Bracke werd hier om geroemd!). Het is met stip mijn favoriete duidingsprogramma. Het feit dat stukken van haar interviews daags nadien in de kranten staan, betekent blijkbaar toch dat ze haar werk doet zoals het hoort.

  Haatgroepen trekken nu eenmaal meer mensen dan andere groepen. Ik zou niet aan die getallen denken. Mensen die Linda De Win goed vinden maar geen “fan” zijn, zullen dat ook op Facebook niet worden. Anti-fan zijn is gemakkelijker. Anti-fan en fan staan naar mijn gevoel niet op hetzelfde niveau. Fan ben je als je op een bepaalde manier naar je idool opkijkt. Anti-fan ben je al vanaf je je een beetje ergert.

 3. Ik had toevallig eerst de vorige bijdrage “De stem van het volk is niet om aan te horen” over Iran gelezen en toen kwam ik bij zo’n non-issue als dat over Linda De Win terecht. Plots werd dat zeer ernstige onderwerp over Iran heel toepasselijk in een volledig andere context.
  Ik heb me bij het lezen van de reacties in kranten en op websites de voorbije weken regelmatig de volgende bedenkingen gemaakt:

  – Waarom mag een vrouw niet laten zien dat ze heel graag (een spelletje) wil winnen? Een man is dan ‘een doorzetter met karakter, iemand die ervoor gaat’, een vrouw is dan al snel een ‘bitch’. Ik verdenk er in deze vooral domme, zwakke mannen van dat ze zich bedreigd voelen door slimme, sterke vrouwen. Poor guys.
  – Wat zouden de criticasters zeggen als De Win in de wandelgangen van het parlement iedere politicus die niets wil zeggen over een heikele kwestie zomaar liet passeren of (even erg) een politicus die wel iets wil zeggen zomaar een forum zou geven zonder kritische vragen te stellen? Je zou wat horen… Trouwens: analyses maken in de wandelgangen is geen opdracht voor De Win. Zij moet heet van de naald antwoorden/reacties verzamelen. Dat is op dat moment haar job als journalist. De analyses zijn voor andere journalisten en andere momenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s