Een kritieke fase

In een vierdelig kerstessay schetst GEERT BUELENS de pijnpunten van de Vlaamse journalistiek, met veel kritiek, maar ook met concrete aanzetten tot oplossingen.

Zo werden de eerste twee delen van het kerstessay van De Standaard ingeleid. Bert Bultinck, Chef Opinie en Analyse van die krant, neemt met het essay op arglistige wijze wraak op zijn vorige werkgever, waarin Buelens voorheen placht te schrijven als columnist-essayist.

Maar ik begin me zorgen te maken. Veel kritiek in het kerstessay, dat klopt, helder geformuleerd en met overtuigende voorbeelden gestoffeerd. Een uitstekende stand van zaken, kortom, van de malaise van de nieuwsmedia. Maar waar blijven de ‘concrete aanzetten tot oplossingen’? Het belooft weinig goeds dat de aangehaalde zin van hierboven bij de inleiding van het derde deel ontbreekt.

Maar kom, de aanzet is gegeven. We kijken uit naar morgen en naar reacties die niet enkel de boodschapper viseren. En dat op zich is dan weer goed nieuws: het is lang geleden dat ik nog ergens naar uitkeek in de Vlaamse pers.

3 gedachtes over “Een kritieke fase

  1. Ik heb vanmorgen deel 1 gelezen (nu pas), en surfde spoorslags naar deze zender. “Maar ik begin me zorgen te maken” – aha, de voorspelbare verwering tegen lof en inkapseling. Maar Plasky zette mij op het verkeerde been: de vermelding werd niet vermeld en het betrof een authentieke kritiek van de kritiek. Goed is dat, want het vermijdt de val van de opleuking van het medium, en dan vooral zichzelf.

    Ik lees voort en mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s