De stem van het volk is niet om aan te horen

De gebeurtenissen in Iran zijn vandaag misschien het belangrijkste nieuws ter wereld. Het gaat over democratisering in een moslimstaat, over nucleaire wapens, over de betrekkingen tussen het Midden-Oosten en het Westen, over olieprijzen, over een buurland van Afghanistan. Als de Iraanse revolutie slaagt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de hele wereld.

Altijd interessant dan, om te zien hoe lezers van DS Online op zo’n nieuws reageren. Op dit artikel, bijvoorbeeld, over de recente bedreigingen van het Iraanse regime aan het adres van de opposanten. 61 reacties om 17u21 alweer, de Vlaming heeft duidelijk een mening te verkondigen.

Alleen heeft die mening jammerlijk weinig te maken met de ontwikkelingen in Iran. De ‘discussie’ gaat in hoofdzaak over de dreiging van het islamterrorisme, met af en toe een excursie over het bestaansrecht van de staat Israël.

En niet alleen heeft bijna geen enkele lezersreactie iets met het onderwerp te maken, heel wat reacties hebben ook niets met mekaar te maken. En dan denken wij terug aan wat Dominique Deckmyn ooit schreef in zijn column Vlam!:

Lezeres An Ansoms van de Universiteit Antwerpen is ongelukkig met het niveau van online discussiefora in Vlaanderen. En met name dat van De Standaard Online. Er zijn wel eens mensen die op het internet domme dingen schrijven, zo luidt haar weinig onthutsende vaststelling. Ze heeft natuurlijk gelijk. Maar is dat zo erg? En is het beter als we die brede online dialoog dan maar niet voeren? Zodat we het intellectueel debat weer in kleine kring kunnen houden — maar dan wel op ‘niveau’?

Het enige correcte antwoord op die vraag luidt natuurlijk ‘ja’. Toch wringt Deckmyn zich in weinig elegante bochten om er een ‘nee’ uit te krijgen. Zo beweert hij dat het allemaal best meevalt met de onbeleefde en slecht geschreven reacties. Dat zal best, maar die onbeleefde en slecht geschreven reacties zijn dan ook niet wat het forum van DS Online zo waardeloos maakt. Wat dan wel?

Dat het altijd dezelfde clichés, platitudes en gemeenplaatsen zijn, doorgaans volstrekt naast de kwestie, die steeds opnieuw gelanceerd worden. Het verschil met wat er op een vrijdagavond aan de gemiddelde Vlaamse toog wordt verkondigd, is bijzonder klein. Van een “boeiende gedachtewisseling” is nooit sprake.

Dat verbaast niemand, want lezers van DS Online reageren niet om in discussie te treden met andere lezers, ze reageren om hun vaststaande mening nog maar eens kenbaar te maken aan de hele wereld. Er is geen “brede online dialoog” want er is vrijwel niemand geïnteresseerd in een dialoog.

Laten we de brede online dialoog  door een paar tientallen lezers nu achter ons. Hoe ziet een intellectueel debat in kleine kring eruit?

Vodpod videos no longer available.

Maak je keuze, Dominique Deckmyn.

6 gedachtes over “De stem van het volk is niet om aan te horen

  1. De stem van het volk is niet om aan te horen… Ik geloof dat de leiders in Teheran er net zo over denken. Hoe ziet een intellectueel debat in kleine kring “op niveau” er uit? Wellicht enkele goedgekeurde ayatollahs die op dezelfde manier op hun dada’s hameren als de lezers van de standaard. Kleine nuances mogen, als men maar binnen de politiek correcte marges blijft. Lekker mekaar geen pijn doen. Andere meningen, provocateurs, ouwe zagen, gepensioneerden, werkmensen, zeveraars, halve garen, hele garen en tutti quanti niet welkom, zelfs niet in een verborgen voetnoot waar men tien keer moet op klikken. Geen demonen, trollen en bochels in ons verlicht paradijs. Eruit met die pummels. Alleen gebeurt de onderdrukking iets zachter, iets subtieler, voorlopig toch nog. Wellicht vinden Ahmedinejad en de zijnen zichzelf ook oprecht redelijk, verlicht en democratisch. Klootzakken, gewone klootzakken,…

  2. De overslaande stem van het volk is natuurlijk des te vervelender in Vlaanderen, waar ze in schril contrast staat met de serieuze bloedarmoede van het intellectuele debat op het publieke forum. En zo lang Etienne Vermeersch, Yves Desmet, en Geert Van Istendael de grote vertegenwoordigers van onze cultureel-intellectuele elite zijn, zal daar niet veel verandering in komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s