Drama’s op Terzake

De media leven van, het is bekend, slecht nieuws. Hoe slechter het nieuws, hoe beter! Ontvoering is goed, verkrachting is beter, een ontvoering mét verkrachting én rituele moord is het beste. Het nieuws kan voor onze media niet bloederig, pervers, gewelddadig genoeg zijn.

Af en toe moet het nieuws daar een handje bij geholpen worden. Gelukkig is dat geen probleem, onze media zijn daar goed in. Een detail verzwijgen links en eentje bijvoegen rechts, een vette suggestieve kop, een uit de context gehaald citaat – meestal volstaat dat. Soms niet, en dan moeten de grove middelen boven gehaald worden.

Bijvoorbeeld: terroristen plegen een zware bomaanslag in Pakistan: honderd doden, tweehonderd gewonden, and counting. Wat denkt u? Is dat dramatisch genoeg?

Als u dat denkt, dan 1) hebt u ze vermoedelijk alle vijf op een rijtje en 2) werkt u niet voor Terzake. Een causaal verband tussen beide durven wij niet uitsluiten.

Want voor Terzake volstonden die feiten, aangevuld met beeld- en klankmateriaal van zwaargewonde slachtoffers, niet om echt drama te tonen. Iets kan geen drama zijn zonder dramatische achtergrondmuziek, heeft daar ooit een geniale eindredacteur bedacht. Het grandioze resultaat van die bedenkelijke bedenking zag u eergisterenavond.

Omdat de website van deredactie.be zoals bekend zeer web 2.0 is, kan de video hier niet embedded worden, maar moet u klikken.

Voilà: dat is nog eens een dramatisch item! Maar wij zouden Radio Plasky niet zijn als wij geen progressiemarge meer zagen. Er is bijvoorbeeld maar weinig extra galm op de stem van Hillary Clinton gezet. En niet alle beelden zijn voldoende vertraagd. Durf ook het achtergrondgeluid volledig uitschakelen ten voordele van de nieuwe soundtrack.

Om aan de kijker duidelijk te maken dat het echt érg is, mag geen moeite de productie te veel zijn.

Advertenties

2 gedachtes over “Drama’s op Terzake

  1. Los van ’t feit dat er daar geen cultuur is van metier aan mekaar doorgeven, zijn er daar überhaupt geen mensen meer met metier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s