Bronnen checken is helemaal passé

Is AFP nog wel een persagentschap te noemen? Die kloefkappers stuurden zomaar een bericht de wereld in dat een vermist kindje dood is teruggevonden terwijl dat helemaal niet waar was! Onze arme kranten, die het bericht plichtsbewust hadden overgenomen, moesten het nieuws nadien rechtzetten.

Zoiets kan natuurlijk helemaal niet. Terecht verslikken de Vlaamse media zich haast in hun verontwaardiging over AFP. Wij lezen dan ook:

“Blunder: Fransen melden vondst lijk Younes” (De Standaard; Het Nieuwsblad)
“Kwakkel persagentschap verstoort onderzoek” (Het Laatste Nieuws)
“Persbureau flatert en verklaart Younes onterecht dood” (De Morgen)

Laat ons de zaken duidelijk stellen. Persagentschappen dienen om nieuws op te sporen, bronnen te controleren, en dan goede persberichten te schrijven. Kranten dienen om die berichten op te pikken, de naam het agentschap door die van een eigen medewerker te vervangen en het bericht dan te publiceren.

Zo werkt het, maar als AFP geen bronnen meer controleert, waar zal het dan eindigen? Dat ze op de krant zelf moeten controleren of iets klopt voor ze het publiceren? Komaan zeg, straks moeten ze daar nog aan journalistiek beginnen doen. Dat is een totaal achterhaalde visie op de krant, hoor.

Vlaamse krantenbazen huldigen een veel modernere visie, waarbij journalisten zich niet meer met journalistiek moeten bezighouden. Journalistiek kost immers tijd en geld, en dat staat haaks op het eigentijdse streven naar een moderne krant: snel, goedkoop (behalve in het weekend) en steeds up-to-date. Maar dan moeten de persagentschappen wel een béétje willen meewerken natuurlijk.

checkcheck
Voor de moderne journalist is 'check and double check' niet meer dan deze zeer matige film uit 1930.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s