Nick Davies is zijn eigen bewijsvoering

Het zijn drukke dagen voor onze held Nick Davies, die gretig interviews geeft over zijn boek Flat Earth News. In het laatste exemplaar, afgenomen door Rafael Porto Carrero, maakte Davies korte metten met de laatste twijfels die wij omtrent zijn genialiteit konden hebben:

What exactly does Flat Earth News stand for?
“In the Middle Ages people used to believe that the earth was flat. Everybody said so. Until someone checked.”

Wij dachten altijd dat die titel iets helemaal anders betekende, namelijk dat als vandaag iemand het bericht de wereld in zou sturen dat de aarde plat was, alle media dat gewoon zouden overnemen, omdat ze het verhaal niet zouden checken. Wij waren fout, maar dat dachten wij.

Moderne geschiedschrijving leert ons immers dat de middeleeuwers, althans zij die zich af en toe afvroegen welke vorm de aarde eigenlijk zou hebben, helemaal niet geloofden dat de aarde plat was. Dat is niet meer dan een oud en dom cliché over de middeleeuwen, dat tot bloedens toe weerlegd is door wetenschappelijk onderzoek.

Davies kletst dus uit zijn nek. Wij komen samen met u tot een fraaie conclusie: journalist Nick Davies publiceert zijn werk, dat aanklaagt dat journalisten vaak werk publiceren dat fout is omdat ze hun verhalen niet checken, onder een titel die fout is omdat hij het verhaal niet heeft gecheckt. Jeps, onze mond viel open van bewondering.

Want hier komt het rethorische genie van Davies volledig tot uiting. Het gaat hier natuurlijk niet om een stomme fout, maar om een weloverwogen rethorische meestertruuk. Davies voert zichzelf op als het ultieme bewijs van zijn stelling, en snoert daarmee alle critici definitief de mond. Wie kan hier nog wat tegenin brengen?

Verdomd sluw gespeeld, als u het ons vraagt.

Nick Davies is sluw: nonsens verkopen om de strijd tegen nonsens te voeren. Rafael Porto Carrero liet zich niet kennen en deed minstens even sluw alsof hij niets door had.
Nick Davies is sluw: nonsens verkopen om de strijd tegen nonsens te voeren. Rafael Porto Carrero liet zich niet kennen en deed minstens even sluw alsof hij niets door had.

Overigens gaf ook Radio Plasky onlangs een interview aan Rafael Porto Carrero. Bent u ook zo benieuwd om dat te zien verschijnen op mediakritiek.be?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s