Een koen pensioen

Een opmerkelijke stunt gisteren, van Luc Coene in De Standaard. Coene is de vice-gouverneur van onze Nationale Bank en voorzitter van de Hoge Raad voor Financiën. Een centenvent dus, die heel wat zinnigs over pensioenen weet uit te kramen:

De kloof tussen de hoogste (ambtenaren)pensioenen en de gewone pensioenen moet worden aangepakt. Maatschappelijk en politiek kan je dat verschil niet blijven aanvaarden.

Wij lichten u graag toe hoe Coene zijn eigen pensioenplan eruit ziet. Behalve vice-gouverneur links en voorzitter rechts is Coene ook Minister van Staat. U herinnert zich nog hoe dat komt: omdat hij in 2003, als kabinetschef van de premier, zichzelf op de lijst kandidaten zette waar de koning nadien alleen nog een paraf onder moest kribbelen. De technische juridische term hiervoor is ‘ongegeneerde zelfbediening’.

Maar het kan altijd nog schaamtelozer, moet Coene gedacht hebben toen hij zijn uitspraken in De Standaard deed. Want als Minister van Staat zal Coene zelf een meer dan fraai pensioen opstrijken: het nettoloon van een minister, een slordige 10.000 euro netto per maand.

Eerst voor jezelf een feestelijk pensioen ritselen en dan klagen dat die hoge pensioenen maatschappelijk niet aanvaardbaar zijn: ik weet niet eens of ik dat verdacht wereldvreemd of gewoon verschrikkelijk hypocriet moet vinden.

Luc Coene geeft aan hoe hoog zijn eigen pensioen is.
Luc Coene geeft aan hoe hoog zijn eigen pensioen is.

NASCHRIFT

Lezers melden ons dat er van dit stuk weinig tot niets klopt. De juristen die wij raadpleegden beweren dat het allemaal wel klopt, maar kunnen de juiste bewijzen even niet te tevoorschijn toveren. Zeggen ze. Het onderzoek loopt.


NASCHRIFT NA HET NASCHRIFT
Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond, maar beluister dit toch maar even.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s