Verslaggever doodgeknuppeld door woedende menigte bedrogen lezers

Druk, druk, druk is het in de mediasector, u heeft er geen idee van. De crisis slaat daar veel harder toe dan in andere sectoren en daarom moeten ze daar nu abnormaal hard werken. Het is daar zò druk dat niemand nog tijd heeft om een boek te lezen, zeker niet één over het eigen vakdomein. Tja, dat kunnen wij goed begrijpen.

Ideaal is het echter niet, en gelukkig voor hen — en voor u — neemt Radio Plasky die taak op zich. Ja, het is ver gekomen dat beroeps zich moeten laten briefen door liefhebbers, maar het lot van de media ligt ons nauw aan het hart. Daarom brengen wij u vandaag: het verhaal van het jongetje dat helemaal niet werd opgeknoopt.

De Morgen en Het Laatste Nieuws, twee kranten waartussen wij gek genoeg steeds minder verschillen vinden, brengen ons vandaag tamelijk gruwelijke tijdingen: in Engeland is een jongetje door andere jongetjes opgeknoopt, maar het kon zich op eigen kracht bevrijden uit de strop. Zoiets kan alleen maar in Engeland, en dus worden wij voor meer sappige details doorverwezen naar “de Britse media”.

Wij, amateurs van Radio Plasky, ondergaan een aha-erlebnis en grijpen terstond naar pp.136-137 van Nick Davies’ Flat Earth News. Voor de journalisten onder u: dat is een boek van een journalist dat de crisis in de journalistiek beschrijft. Het is heel nuttig, want wat lezen wij op de genoemde pagina’s?

In June 2005, there was a big story in the UK about a gang of feral child bullies who had attempted to murder a five-year-old boy by hanging him from a tree; the boy had managed to free himself. (…) The tabloids ran all over it; and the TV and the rest of Fleet Street joined in.

Davies doet uit de doeken waarom het verhaal grotendeels fout is, en hoe journalisten dat hadden kunnen en moeten weten. Het is volgens Davies, en wij denken dat hij gelijk heeft, niet karakteristiek voor kleine jongetjes dat ze zichzelf met één hand kunnen optrekken om dan met de andere een strop los te maken. Bovendien zei geen enkele betrokkene letterlijk wat er nu precies gebeurd was: hysterische familie noch geshockeerde buren, de politie al helemaal niet. Er was wel een hele hetze over het baldadig gedrag van de blijkbaar steeds jongere criminelen, natuurlijk.

Voor de aardigheid hebben wij het artikel waarop De Morgen en Het Laatste Nieuws zich (indirect) baseren ook opgespoord. Het is van de hand van Daniel Bates en staat in de Daily Mail. Het verbaast niemand dat het aan exact dezelfde kwalen lijdt die Davies in het verhaal van 2005 vaststelde: een fysieke krachttoer die het slachtoffertje een podiumplaats bij het volgende kampioenschap gymnastiek zou garanderen, familieleden die verklaren “I believe…”, de politie die zich niet uitspreekt over het incident. En een hele hetze over het baldadig gedrag van de blijkbaar steeds jongere criminelen, natuurlijk.

Om ook zijn kritische lezers een plezier te doen, schreef Bates onbewust sarcastisch:

In 2005, a girl of 12 left a five-year-old boy hanging by a wire from a tree in Dewsbury, West Yorkshire, because she was ‘in a bad mood’.

Drie hoeraatjes voor Daniel Bates. Wil u weten hoe het in 2005 echt zat, en vermoedelijk in 2009 ook? Lees Flat Earth News.

Vroeger lazen journalisten niet alleen, velen konden zelfs schrijven.
Vroeger lazen journalisten niet alleen, velen konden zelfs schrijven.
Advertenties

3 gedachtes over “Verslaggever doodgeknuppeld door woedende menigte bedrogen lezers

  1. “Zoiets kan alleen maar in Engeland”???
    Je moet er eens op letten hoeveel dergelijke “feiten” in die krant (en op hun webstek) de laatste tijd gesitueerd worden in Australië… Zo van: “Verder kunnen we het niet plaatsen, dus gecontroleerd worden kan het zeker niet”…

  2. Voor de volledigheid: het bericht begon als Belga en verscheen ook in GvA en HBVL. Ik meld dat maar omdat anders de Persgroep zegt dat iedereen altijd tegen de Persgroep is omdat de wereld geregeerd wordt door politiek-correcte betweters die neerkijken op het gewone volk. Op die manier kunnen ze de discussie over de inhoud omzeilen. Zodus: HET IS NIET ALLEEN DE PERSGROEP. Maar dat doet er ook niet toe. Het was fout. En ze hadden het moeten weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s