Nullen in de journalistiek

Altijd fijn, berichten van een persagentschap. Die smijt je zo op de website, als krant. Nog fijner is het subtiel variabiliseren van zulke berichten, opdat de krant er dan toch prat op kan gaan ‘eigen’ nieuws te brengen.

Neem nu het bericht dat de crisis de economie wereldwijd al 8,4 biljoen euro heeft gekost. Dat komt aan op een krantenredactie, bijvoorbeeld die van De Morgen. Wat doet die daarmee? Ze plaatst enkele tussentitels en neemt het bericht voor de rest redelijk sec over. Prima. De inleiding luidt dan:

De kostprijs van het opruimen van de puinhopen die de financiële crisis de voorbije twee jaar heeft aangericht, is ondertussen opgelopen tot 8,4 biljoen euro. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het bedrag is voldoende groot om elke man, elke vrouw en elk kind ter wereld een cheque ter waarde van 2.092 euro uit te reiken.

Wat doen kranten die ‘inspired by Corelio’ zijn met datzelfde bericht? Op De Standaard Online lezen we:

De kostprijs van het opruimen van de puinhopen die de financiële crisis de voorbije twee jaar heeft aangericht, is ondertussen opgelopen tot 8,4 biljoen euro (een bedrag met twaalf nullen). Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), schrijft The Sunday Telegraph. Het bedrag is voldoende groot om elke man, elke vrouw en elk kind ter wereld een cheque ter waarde van 2.092 euro te geven.

Twee wijzigingen: ten eerste krijgen we een nieuwe bron, The Sunday Telegraph, waardoor het bericht aan eerlijkheid wint. We weten nu wel zeker dat de Vlaamse webredacteur niet van het IMF zelf gehoord heeft hoe groot het prijskaartje van de crisis al is. Het siert hem dan ook dat hij dat expliciteert. Alleen jammer dat de lezer zo zonder al te veel moeite kan zien hoe weinig creatief de oorspronkelijke opsteller van het Nederlandstalige bericht te werk is gegaan, maar bon.

The cost of mopping up after the world financial crisis has come to $11.9 trillion (£7.12 trillion) − enough to finance a £1,779 handout for every man, woman and child on the planet.

De tweede wijziging is minder leuk. Om voor elke man, elke vrouw en elk kind nog duidelijker te maken wat het IMF bedoelt, zoals The Sunday Telegraph schrijft volgens De Standaard, voegt de Corelio-redacteur daar tussen haakjes aan toe dat 8,4 biljoen “een bedrag met twaalf nullen” is. Het de lezer makkelijker willen maken, is lovenswaardig, maar uitgeschreven is 8,4 biljoen volgens mij nog altijd 8.400.000.000.000. Met elf nullen.

Even op Wikipedia opzoeken met hoeveel nullen een biljoenengetal wordt geschreven, daarin is de redacteur alleszins geslaagd. Nu nog leren hoe je moet omgaan met (net verworven) kennis.

Altijd fijn, berichten van een persagentschap. Die smijten we zo op Radio Plasky.

Advertenties

2 gedachtes over “Nullen in de journalistiek

  1. Volgens diezelfde Wiki schat het US Census Bureau de mondiale populatie op 7 januari 2009 op 6,79 miljard. Aangezien mijn gedateerde zakjapanner te weinig beschikbare digits telt, heb ik maar mijn heil gezocht in het onfeilbare Excel om tot de conclusie te komen dat het uit te reiken bedrag 1.237,11 euro is ipv 2.097, ofte 59% van het geciteerde bedrag.

    Misschien de betrokken redacteuren volgende maand 59% van hun salaris uitbetalen aangezien dat blijkbaar weinig verschil uitmaakt? Zo konden er tegelijkertijd wat meer mensen aan de slag blijven…

    En waarom moet ik dit uitvogelen ipv Maurice?

  2. Misschien hoopte men kritische luisteraars in de uitzending te krijgen door deze voorzet te laten liggen (een vergelijking met een populaire sport gaat er altijd in, nietwaar)?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s