Denkwerk oud papier

In een sportieve daad belde de sympathieke Filip Rogiers naar onze redactie, na een tamelijk prikkelige uitzending over zijn ruwe omgang met frêle uitdrukkingen. Rogiers noemde ons aan de telefoon inhoudelijk sterk, toonaangevend en werkelijk belangwekkend. Waar komen zo’n vleiende woorden vandaan? Rogiers is in de war, zoveel is duidelijk. Die vakantie komt er maar net op tijd.

Nu wil het toeval dat wij het goed menen met Filip Rogiers, en overigens ook met de rest van de redactie van De Morgen, of met de rest van wat vroeger de redactie van De Morgen was. Daarom vinden wij dat hij op vakantie eerst en vooral goed moet uitrusten, en zich dan de vraag moet stellen: wil ik nog wel terug naar De Morgen?

Om zijn antwoord op die vraag de goede richting uit te sturen, geven wij deze gedachtenkronkel van Michael Arrington mee. Arrington ziet een kleine krant met een select kransje topjournalisten als een rendabel alternatief voor de verlieslatende gigant die The New York Times nu is. Tegelijk bedenkt hij dat het er wel nooit van zal komen, omdat de beste journalisten van The New York Times daar niet zomaar zullen vertrekken.

De Morgen echter, heeft zelf een paar van haar beste journalisten op straat gegooid. Daarna pakten er enkele kleppers zelf hun boeltje, anderen overwegen alsnog dat voorbeeld te volgen. Het probleem dat zich volgens Arrington met het personeel stelt, heeft De Morgen dus al opgelost. Het probleem dat zich volgens sommigen met de financiering stelt, heeft Arrington al opgelost. Denk er eens over na, op vakantie.

Ja, dat zou nog eens een inhoudelijk sterke, toonaangevende en werkelijk belangwekkende krant zijn. Op voorwaarde dat er een eindredactie werd aangenomen die het juiste gebruik van de juiste uitdrukking belangrijk vond, natuurlijk.

3 gedachtes over “Denkwerk oud papier

  1. Interessante bijdrage, vrienden Plasky, maar schrijven we niet “gedachtekronkel”, zonder tussen-n?

  2. In principe natuurlijk wel, maar wij weigeren — om redenen die wij hier liever niet prijsgeven — in het geval van ‘gedachte’ het bestaan van de meervoudsvorm op -s te erkennen, en dat heeft zo zijn gevolgen voor samenstellingen met ‘gedachte’ als eerste lid.
    Maar nu we ons toch met orthografie onledig houden; zou u niet beter ‘vrienden-Plasky’ schrijven? Deze bijzondere samenstelling valt immers onder paragraaf (3) van regel 6.I uit het Groene Boekje (pagina 42 in de hernieuwde editie van 2005).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s