Mia komt op dreef

Het zijn drukke dagen geweest voor de Vlaamse intellectuelen. Op twee dagen tijd kreeg ik wel drie stukjes te verwerken waarin een moedig auteur me waarschuwde voor het gevaar dat mijn cultuur bedreigt: de islam! Meestal amuseert dat me wel; de auteurs achten zich vaak de enige profeet die een waanzinnig zijn ondergang tegemoet galopperend mensdom tot rede en stilstand kan brengen. Ho, waanzinnig galopperend mensdom, komt tot Inzicht! Dat heeft iets poëtisch, vind ik. Maar toevallig heb ik een drukke week op gehad — sommige collega’s vertrokken met een c4, anderen met vakantie — en dan werken zo’n stukjes eigenlijk gewoon op mijn zenuwen.

Niet omdat ze de islam aanvallen, natuurlijk. Laat ons wel wezen: alle godsdiensten zijn achterlijk, en er is geen enkele reden om aan te nemen dat de islam de minste achterlijke zou zijn. Wat er wel zo irritant is, is dat al dat apocalyptisch geprofeteer zo jammerlijk slecht beargumenteerd wordt. Deze keer waren het nochtans geschriften van de hand van een dichter, een filosoof en een oud-journaliste (tegenwoordig toespraakschrijfster), ongetwijfeld allemaal mensen die zichzelf intellectuele kwaliteiten toedichten. Helaas.

Dat Benno Barnard en argumenteren niet samengaan moesten wij al eerder uitzenden; ik zal u en mijzelf niet vervelen door zijn vlekkerig pamfletje hier opnieuw op te voeren. Johan Sanctorum wordt beschaafd onderuitgeschoffeld door analist Goossens, die zo de mensheid en de ratio een dienst bewijst. Blijft over: Mia Doornaert, volgens zichzelf het modieuze en conservatieve geweten van Vlaanderen. Zij schrijft over een tekst van de Raad van Europa:

We moeten de ‘islamofobie’ bestrijden (9.2). Maar we moeten ook optreden tegen het ‘cultureel relativisme’ dat discriminatie van mensen, en met name van vrouwen, goedpraat in de naam van cultuur of religie (9.5). Die intellectuele grand écart presteert de parlementaire assemblee van de Raad van Europa in resolutie 1605 van vorig jaar, die ik bij het opruimen van mijn bureau terugvond.

Dat is allerminst een grand écart, maar een nette vormspanning, een coherent pleidooi voor redelijkheid. Maar volgens Doornaert kan je niet tegen moslimmannen zeggen dat ze hun vrouw niet mogen mishandelen, en tegelijk tegen skinheads dat ze geen moslims mogen mishandelen, simpelweg omdat je tegen mishandeling bent. Hoe probeert Doornaert ons dat wijs te maken? Met een retoriek die er prachtig uitziet, maar die bij nader onderzoek van erg goedkope makelijk blijkt:

Het kritisch bevragen van de koran is juist ‘islamofobie’ voor de regimes en geestelijke leiders die met dat heilloze concept zwaaien. Veroordeling van op de islam gebaseerde discriminatie of verminking van vrouwen is juist ‘islamofobie’ voor de landen en gemeenschappen waar dat gebeurt.

Voor allerlei regimes, geestelijke leiders, landen en gemeenschappen mag dat islamofobie zijn, voor ons beschaafde Europeanen is het dat niet. Voor ons is een fobie een onredelijke angst, zie ook arachnofobie, claustrofobie en triskaidekafobie. Omdat onredelijke angst voor een godsdienst wel eens durft omslaan in haat tegen belijders van die godsdienst, acht de Raad van Europa het dus een goed idee om islamofobie te bestrijden, zonder daarom de onredelijkheid van die godsdienst goed te praten.

Een coherent pleidooi voor redelijkheid van de Raad van Europa, dus. Doornaert echter, laat zich door haar vijanden een terminologie aansmeren, panikeert vervolgens en torpedeert zo uiteindelijk zichzelf. Dat is nog eens schrijven.

Overigens loont het de moeite deze column van Doornaert te vergelijken met haar vorige. Wie dat doet, kijkt ongetwijfeld samen met mij erg uit naar de eerste speech van onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Die hangt ook een godsdienst aan, geloof ik.

     Mag je lachen met de profeet Mohammed? Natuurlijk, vaak is hij grappiger dan de cartoons die over hem gemaakt worden.
Mag je lachen met de profeet Mohammed? Natuurlijk, vaak is hij zelfs grappiger dan de cartoons die over hem gemaakt worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s