Journaal vs. Terzake

Terwijl zowat alle Vlaamse nieuwsmedia noodgedwongen de hand op de knip houden, vindt de openbare omroep zowaar nog de tijd en de ruimte om zichzelf te beconcurreren. Goedele Devroy interviewt Didier Reynders voor het Journaal? Tim Pauwels laat een uurtje later op Terzake zien dat hij dat beter kan, al zit de MR’er in hetzelfde pak en dezelfde zetel. Of het tweemaal dezelfde camera- en geluidsman is? Dat lijkt me net iets te efficiënt voor de VRT.

Voor Reynders is het natuurlijk handig: hij kan woordelijk enkele zaken herhalen en zit bij Tim Pauwels duidelijk op zijn gemak na het opwarmertje van diens vrouwelijke collega. En ook Pauwels vindt het interview wel prettig. Om die droevige Devroy te tonen hoe het wél moet, analyseert hij haarfijn zijn eigen reportage in de studio.

Erger wordt het wanneer de nieuwsdienst verschillende specialisten uit eigen huis tegen elkaar begint uit te spelen. In hetzelfde Journaal met Devroy en Reynders haalt Martine Tanghe Jef Lambrecht erbij, een uitstekende radiojournalist die de voorbije dagen al in minder aangenaam gezelschap heeft verwijld. Lambrecht maakt reclame voor parallelle journalistiek en ook wel voor zijn eigen boek, maar de kernboodschap is toch dat de situatie in Iran en hoe die evolueren zal moeilijk te voorspellen is.

Moeilijk te voorspellen? Dat is een kolfje naar de hand van Terzake. Op enkele minuten tijd zoeken de redacteurs een expert die Lambrechts ongelijk kan bewijzen. Peter Verlinden, de buitenlandspecialist? Nee, die hoort te veel bij het Journaal. Zou wel eens kunnen klikken. Rudi Vranckx, dan? Ook liever niet, de mensen zouden uit hun sofa donderen als ze hem plots in een veilige studio zien zitten. Bert Devroey, misschien? Maar neen: te goede maatjes met Jef, van bij de radio.

Dus haalt Terzake een monument met een afgetraind buikje van stal: Dirk Tieleman. Is ooit ‘terug naar Iran’ gegaan, kent de studio als zijn achterzak en heeft tijdens de week doorgaans toch niet veel te doen. De ideale studiogast.

En het moet gezegd: Tieleman kwijt zich voorbeeldig van zij taak. Na amper vijf minuten blijft van Jef Lambrecht niets meer over. “Ik, verrast? Neen, dit zat eraan te komen,” zo steekt de Koppenman zelfzeker van wal, om dan meteen meedogenloos op de fouten van zijn collega’s te wijzen: “Wij, journalisten,” — maar Tieleman bedoelt natuurlijk “Gij, Jef Lambrecht” — “blijven nogal gemakkelijk in Noord-Teheran hangen, dat is de rijke stad.” En dat maak je niet goed door één of tweemaal te worden opgepakt, beste Jef.

De man begint vervolgens te goochelen met cijfers, Arabische klanken, Latijnse termen, een terloopse vermelding van de BBC en een bijdrage aan de geschiedschrijving door de huidige toestand als een ‘digitale revolutie’ te bestempelen. Daarenboven krijgen we een verheffende les over de volksaard van de sjiieten.

Annelies Beck kan het allemaal niet zo goed volgen. Het is dan ook haar buurman, Lieven ‘Sambaman’ Verstraete, die hakkelend van ongeduld de voorzet mag geven voor de doodsteek aan Jef Lambrecht: “En dus, en dus, de term ‘prerevolutionair klimaat’, is dat op z’n plaats? Lieven weet heel goed dat dat de woorden van Lambrecht zijn. Tieleman kan dus maar één antwoord geven: “Ik denk het niet…”

En in eenzelfde vlotte beweging veegt hij de vloer aan met de bewering dat de toekomst van de toestand moeilijk te voorspellen zou zijn: “Ik denk dat dit gaat bloot- euh, doodbloeden.”

Nog een geluk dat we geen In De Gloria-mediawatcher meer hebben.

Een gedachte over “Journaal vs. Terzake

  1. in elk geval was de analyse van tieleman to the point. nogal een contrast met pauwels die vooral zichzelf graag hoort praten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s