De Vadder Ifanclub

Ivan De Vadder houdt van de media, vooral van televisie. Hij houdt ook erg veel van zichzelf, vooral op televisie. Ik heb hem wel ’s horen zeggen, weliswaar niet op televisie, dat hij de beeldbuis als medium heeft gekozen “uit ijdelheid, ik zal daar eerlijk in zijn.” Die eerlijkheid siert hem, maar hij zou er best wat vaker mee in het daglicht mogen treden. Vooral als het over televisie gaat.

Zoals elke VRT-coryfee is De Vadder mee met de blogwereld, dat wil zeggen: hij schrijft af en toe iets en laat dat dan door een medewerker online plaatsen. Vandaag laat hij onder de titel ‘Voetzoekers‘ zijn licht schijnen over de campagne, “niet de meest levendige verkiezingscampagne van de afgelopen jaren,” zoals hij pienter opmerkt.

De teneur van het flauw geschreven stuk: ‘er gebeurt niets, maar gelukkig hebben we de VRT nog!’ Via een dagblad steekt De Vadder eerst enkele pluimen op eigen hoed voor het redden van de campagne:

Bij De Standaard hebben ze in de tv-uitzendingen van de afgelopen weken toch nog enkele “voetzoekers” gevonden.

Ai, dat heeft Bart Brinckman niet zo bedoeld, vrees ik. Die schreef zaterdag dit:

De komst van de televisie zou het vuur aan de lont van de campagne steken. Dat wisten ze bij de VRT wel zeker. Maar de merkwaardige startshow van Verkiezingen 09, vorige zondag, leverde slechts voetzoekers op.

Me die ‘voetzoekers’, en nu waag ik me tot hogere tekstinterpretatie, bedoelde Brinckman niet meteen dat de VRT-nieuwsredactie zo goed bezig is. De complimenten voor de openbare omroep liggen in zijn stuk niet meteen voor het oprapen, zeg maar. Ivan De Vadder, zijn eigen grootste fan, begrijpt het echter niet. Waar hij op kickt, zijn de politique politicienne, de afspraakjes, de onderlinge scheldpartijen, het gestamel van een bulldog, het vingertje van de schoolmeester.

Ach ja, en “duidelijke maatschappijvisies”: de jobkorting.

Je kan op basis daarvan meteen drie verschillende visies ontdekken. De liberalen pleiten voor een belastingvermindering. Ook de socialisten willen dat geld uitgeven, maar dan niet voor de hoogste lonen. En de christendemocraten zeggen dat er geen geld voor is, alleen voor een aanvullende kinderbijslag.

Over visie en vernieuwende inzichten gesproken — om van ideeën om de crisis het hoofd te bieden nog maar te zwijgen.

Neen, Ivan De Vadder is zelf een exponent van de Wetstratees die niet meer weet waar het om gaat. Dat hij zich dan nog op pedante wijze laat ontvallen dat hij ‘af en toe nog wel eens iets in de krant leest’ (uiteraard een Franstalige, voor de Vlaamse heeft hij geen complimenten over), is ronduit beschamend. Zeker omdat er in kranten op z’n minst nog af en toe een oprechte oproep te lezen valt voor meer visie, meer inhoud.

Liesbeth Van Impe, bijvoorbeeld, in De Morgen, op dezelfde dag dat Brinckman zijn voetzoekers lanceerde:

En dan zijn er de media. Die berichten natuurlijk wel over de crisis en ze vragen de politici ook wat ze van plan zijn te doen. Alleen verwachten ze een antwoord dat in een halve minuut te proppen valt. Televisie is zowat het enige medium dat er in een campagne echt toe doet en dat heeft nu eenmaal zijn eigen wetten. Een economisch herstelplan kritisch uitbenen levert geen spannende televisie op.

(…) Waarna geloofwaardigheid tot het campagnethema uitgeroepen werd. Zo krijgen we een campagne over bijna niets, terwijl het over bijna alles zou moeten gaan.

Misschien leest Ivan De Vadder de verkeerde krant.

Hiermee is overigens meteen bewezen dat de criticasters op de ontslagen van De Morgen behoorlijk overdrijven, of op z’n minst al te pessimistisch zijn. Bekijk het van de goede kant: Klaus en co zijn er duidelijk in geslaagd ook enkele uitstekende journalisten niet te ontslaan. Dat is toch mooi, niet?

3 gedachtes over “De Vadder Ifanclub

  1. Ware het niet dat Liesbeth Van Impe gisteren zélf ontslag heeft genomen. (tenzij uw laatste zin ironisch bedoeld was natuurlijk)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s