18 feitelijke fouten in 1 opiniestuk van Walter Pauli

Het is goed dat iemand eens iets schrijft over de beschuldigingen uit kerkelijke hoek dat de vrijheid van meningsuiting in België in het gedrang zou zijn. Dat wordt beweerd naar aanleiding van de reacties op de uitspraak van de paus over condooms tijdens zijn bezoek aan Kameroen.

Het is ook goed dat degene die daarover schrijft Walter Pauli is. Wij zijn zijn stukken met de jaren meer gaan appreciëren, ook al is hij beter in over twee pagina’s uitgesmeerde analyses dan in korte editoriaaltjes. Wij denken dat hij zijn onderzoek grondiger voert als hij meer regels moet schrijven. Wat bijvoorbeeld van dit citaat te denken?

Zeker in Afrika, waar het hiv-virus stilaan de helft van de bevolking treft.

De helft, om alle misverstanden te vermijden, dat is 50%.

Het aantal hiv/aidslijders kan nooit precies worden berekend, en daarom werken ook de WHO en UNAIDS met schattingen. Voor Lesotho, Swaziland en Botswana zijn die schattingen het meest dramatisch:  daar zou tussen de 20 en 28% van de bevolking met hiv/aids besmet zijn (bron). Zelfs in de zwaarst getroffen landen, komen we dus maar aan de helft van wat Walter beweert over heel Afrika.

Plasky Statistics berekende de percentages voor Zwart Afrika. Waarom niet heel Afrika? Ten eerste om Walter een plezier te doen, ten tweede omdat de paus in Noord-Afrika niet overdreven invloedrijk is, en ten derde omdat Noord- en Zwart Afrika in de meeste aidsrapporten als verschillende regio’s worden behandeld. In Zwart Afrika wonen  800 miljoen mensen (bron) en 22 miljoen daarvan hebben hiv/aids (bron). Per miljoen mensen op de Y-as ziet het er zo uit:

walteraids-absoluut2Dat wil zeggen dat 2,75% van de bevolking van Zwart Afrika hiv/aids heeft.

walteraids-relatiefWalter schatte dat aantal zo’n 18 keer hoger in. Als Plasky Statistics dat deed, wij zouden onze directeur nogal horen! Maar vermoedelijk mist Bart Van Doorne het plichtsgevoel, de intellectuele eerlijkheid en het gezag om Walter Pauli op het matje te roepen. Dit losbandig omspringen met cijfermateriaal is wellicht geen breekpunt voor De Morgen. Maar helaas, zo ernstig als opiniestukken hun cijfermateriaal nemen, zo ernstig nemen wij die opiniestukken.

Vorige week vrijdag verscheen er over dezelfde thematiek, maar met ander een standpunt, een deprimerend slecht geschreven stuk van Els Schelfhout. Walter Pauli moet zich niet geviseerd voelen, want ook over haar cijfers bereiden wij een uitzending voor. Dat duurt wat langer, omdat haar senaatsmedewerker wel beloofd heeft ons haar bronnen door te geven, maar daar een werkweek later nog steeds geen werk van heeft gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s