Opgepast! Buitenlands nieuws!

Buitenlands nieuws verslaan is niet gemakkelijk, al helemaal niet als het over een stom continent als Afrika gaat. Niemand kent dat werelddeel en niemand is er in geïnteresseerd. Oorlog in Darfoer? Nee, doe ons maar de laatste details van wat wij denken dat politiek is: speculaties over grote en kleine complotten in de Wetstraat.

Het lijkt daarom erg lastig werken op een redactie buitenland, maar op een bepaalde manier is het ook erg gemakkelijk. Niemand is geïnteresserd in dat werelddeel en niemand kent het, dus niemand merkt je fouten op. Je moddert op je gemakje wat aan. Behalve…

Behalve als er Belgen in het buitenland bij iets betrokken zijn. Want dan is het buitenland, zelfs Darfoer, altijd nieuws. En dan wordt het opeens wel erg lastig als een journalist niets weet, want plots is het publiek wel geïnteresseerd en blijken er toch mensen zijn die er iets van kennen ook.

Opeens merkt iedereen het op als er fouten worden gemaakt. Vervelend is dat. En extra vervelend wordt het, als wat fout wordt beweerd vorige week nog correct werd bericht door hetzelfde medium.

Zo leerden wij vorige week van de VRT dat, samen met een boel andere ngo’s, Artsen Zonder Grenzen uit Darfoer vertrok onder dwang van de Soedanese regering — althans de Franse en Nederlandse afdeling deden dat. Vandaag leren wij dat in Darfoer medewerkers van de Belgische afdeling van Artsen Zonder Grenzen ontvoerd zijn. Let nu goed op het laatste zinnetje in dit bericht op redactie.be van 10u39:

vrt

Om 11u24 was het bericht gewijzigd. Maar nog steeds niet correct:

vrt2

Wij zijn benieuwd hoeveel foute versies vandaag nog zullen verschijnen, en hoe laat het zal zijn als alle informatie correct is. Het laatavondjournaal moet haalbaar zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s