Statistisch bewijs tegen Rik Torfs

Het seizoen van De Slimste Mens zit er op en dat is goed nieuws voor de liefhebbers van humor. Werkelijk, Sam De Graeve, u heeft een allemachtig fijne quiz, maar aan de grappen is nog verdomd veel werk. Waarom laat u ze er eigenlijk niet gewoon uit? Het programma zou er toch enkel beter op worden?

Enfin, omdat wij weten dat verwijten gefundeerd moeten worden, hebben wij onze rekenkundige dienst Plasky Statistics aan het werk gezet.

1. Opzet

De laatste zeven afleveringen sloegen onze enqueteurs aan het wat zij zelf noemen ‘torfsturven’: voor elk grap van Rik Torfs zetten zij een kruisje. Was de grap flauw, dan kreeg die kolom ook een kruisje en hetzelfde gold voor grappen met als onderwerp ‘sex of sexualiteit’. Zo zou mathematisch bewijs geleverd worden voor de volstrekte overbodigheid en onwenselijkheid van Rik Torfs’ persoon in het programma.

2. Methode

Het was niet eenvoudig uit te maken of Rik Torfs al dan niet een grap maakte, omdat zijn interventies vaak zo flauw waren dat niet altijd duidelijk was of ze grappig bedoeld waren. Voor dat criterium gebruikten wij het gelach van publiek en/of presentator. Een grap was dan ‘flauw’, wanneer publiek/presentator lachte, maar wij slechts zuchtten/wenkbrauwen fronsten/geeuwden. Het onderwerp ‘sex & sexualiteit’ spreekt voor zich; en niet-flauwe grappen waren per definitie ‘geestig’.

De categorie ‘sex & sexualiteit’ is in deze grafiek een onderdeel van de categorie ‘flauw’. Dat was niet het oorspronkelijke opzet van onze methode, maar geen enkele grap over sex bleek geestig. De groene categorie heet daarom voluit en omstandiger ‘flauw maar niet over sex of sexualiteit’ en de bruine categorie ‘flauw over sex of sexualiteit’. De top van de staaf geeft het totaal aan, waardoor de gele grappen de geestige zijn. 27/01 leest dus als: 8 grappen, waarvan 1 geestige en 7 flauwe, waaronder 3 over sex of sexualiteit.

Voorbeeld: bij een vraag over sm (05/02), wordt er even overgeschakeld naar Torfs. Dat hij scheef grijnst kunnen wij slechts vermoeden, want hij heeft een sm-maskertje over zijn kop getrokken. De presentator doet zijn best om te hinniken, het publiek lacht een beleefdheidslachje. Wij noteren: “flauw: X / sex & sexualiteit: X”

3. Resultaten

torfsturven012

Op 03/02 werd een extra strafpunt toegekend in de categorie ‘flauw’. Rik Torfs beledigde toen Drs. P en inderdaad vinden wij dat iedereen altijd en overal beledigd mag worden, maar het schofferen van de keizer van de dichtkunde geeft werkelijk geen pas in een televisiequiz waarin Erik van Looy zich profileert met gedichten van eigen, zeer bedenkelijke makelij.

Een droef hoogtepunt zien wij op 29/01, toen er geen enkele geestige mop werd verteld en het hoogste aantal sexuele toespelingen werd gedebiteerd. 04/02 en 05/02 vielen dan weer mee. Op 05/02, de finale, werd Torfs grotendeels uit het programma geweerd, zo leek het wel, en dat resulteert in mooie resultaten in de grafiek. Op 28/01 sloofde Torfs zich het hardst uit met 12 grappen, maar zelfs toen slaagde hij er niet in meer dan 3 keer echt geestig te zijn. Toch haalde hij die dag, net zoals op 03/02 het hoogste aandeel geestigheden: 25%.

Torfs houdt verder zich inderdaad aan zijn eigen regel: maximaal vier keer over sex grollen per aflevering. Overige vaststellingen zijn:

  • Torfs maakt altijd minstens één grap over sex of sexualiteit
  • Torfs maakt nooit meer geestige grappen dan grappen over sex of sexualiteit
  • De grappen over sex of sexualiteit zijn nooit geestige grappen

Als wij nu de totalen berekenen, komen wij op akelige percentages uit: op zeven dagen maakte Torfs 58 grappen. Daarvan waren er 49 flauw, en van die flauwe gingen er 18 over sex of sexualiteit. Gemiddeld is dus niet minder dan 84,5% van zijn grappen flauw. Torfs maakt precies dubbel zoveel sexuele als geestige opmerkingen: 31,0% tegenover 15,5%.

Conclusie

Per aflevering maakt Torfs gemiddeld 8,3 grappen, waarvan er gemiddeld precies 7 flauw zijn en 2,6 sexueel getint zijn. Dat wil zeggen: 1,3 geestige tussenkomsten per aflevering. Eén komma drie.

Met die cijfers moet Woestijnvis maar eens aan het rekenen gaan: wat krijgt Torfs zo per aflevering toegeschoven, voor één en een derde geslaagde grap? En dat met exclusiviteitscontract dat onder druk staat… Met onze hoofdredacteur was het alleszins niet waar geweest.

3 gedachtes over “Statistisch bewijs tegen Rik Torfs

  1. Als u er toch de tijd voor hebt, misschien de volgende keer ook de vragen eens gaan turven. Meer dan de helft gaat over echt banale zaken : wie is vrt/vtm-coryfee dendiene, hoeveel soorten chips zijn er op de wereld, het danspasje van Michael Jackson, vragen over statistieken die ik normaal zie in Dag Allemaal/Joepie/De Flair, en ja natuurlijk ook wat andere mensen zoal doen in de slaapkamer. Allemaal dingen die slimme mensen geen moer kunnen schelen.

  2. Inderdaad Steven. Zo zou in ons collectief geheugen onder andere de scheiding van ene Jo en zijn Marcella moeten zitten.

  3. Vanzelfsprekend zit die scheiding in het collectieve geheugen van de luisteraars van Radio Plasky, want wij hebben daar eertijds een uitzending aan gewijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s