Fijn en gevoelig

Dat blijft maar duren, dat gezeur over Joden en hun lichtgeraaktheid. Nu moeit zelfs Rik Van Cauwelaert zich ermee. Op zich een goede zaak, want het zou iedereen de lust tot meer zeuren moeten ontnemen. Behalve ons, natuurlijk.

Dat inspireerde de jongens van Joods Actueel tot de volgende spitse kritiek:

Laten we niet vergeten dat er is geen enkele andere gemeenschap in Vlaanderen is waarvan 20.000 leden uit de huizen werden geplukt om naar concentratiekampen gedeporteerd te worden.

Net daarom kan je de gevoeligheid van de Joodse gemeenschap niet vergelijken met die van andere groepen omdat geen enkele andere groep zo’n traumatisch evenement heeft meegemaakt.

Wij sommen toch voor de goede orde nog even op wie er belachelijk gemaakt werd in Het gesproken dagblad: zwarten, kolonisten en missionarissen. Joden. Turken, en Erdogan in het bijzonder. Kunstschaatsers, en Kevin van der Perren in het bijzonder. Homo’s. Misschien vergeten wij er nog een paar, het zijn er ook zo veel.

Kunstschaatsers is inderdaad waarschijnlijk nimmer systematisch geweld aangedaan (al zou het ons niet verbazen als uit Stalins archieven alsnog het omgekeerde zou blijken), maar, dat moet toch toegegeven, negers hebben ook hun aandeel miserie wel gehad. Wij zouden durven stellen: er is geen enkel ander volk ter wereld waarvan miljoenen leden uit de huizen werden geplukt om naar slavernij gedeporteerd te worden.

En het is dat er destijds geen 20.000 Vlamingen homo waren, brave katholieke natie die we zijn, maar anders waren die stumperds hier ook uit hun huizen geplukt en gedeporteerd. En homo’s vormen natuurlijk niet zo’n gemeenschap als Joden, onder meer omdat het generatiegegeven voor hen niet onproblematisch is.

Nu, in onze prachtige vrije westerse maatschappij heeft eenieder het recht om luidop te klagen als een ander van zijn recht  om hem luidop uit te lachen gebruik maakt. U hoort ons dus niet beweren dat die christusmoordenaars dringend moeten ophouden met zich aan te stellen.

Maar we vinden het wel fijn van de zwarten en homo’s dat zij hun verschijnen in een satirisch filmpje iets minder dramatisch opnemen. Al was het maar omdat Rik Van Cauwelaert daar anders ongetwijfeld ook over zou willen schrijven.

vroeger ging het over hun lange neuzen, vandaag over hun lange tenen.
Een nieuwe stroming in het antisemitisme: vroeger ging het over hun lange neuzen, vandaag over hun lange tenen.

3 gedachtes over “Fijn en gevoelig

  1. “U hoort ons dus niet beweren dat die christusmoordenaars dringend moeten ophouden met zich aan te stellen.”

    Ik heb het u niet horen zeggen, maar ik ben blij dat ik niet de enige blijk te zijn die zulke dingen niet denkt…

  2. DE HUMOR VAN DE VLAMING IN HET ALGEMEEN EN VAN STIJN PLEURIS IN HET BIJZONDER BESTAAT UIT HET BELACHELIJK MAKEN VAN ANDEREN OM DE EIGEN BOERTIGHEID TE VERSTOPPEN?

  3. Het mooie aan de stelling van K. Monten is dat zij zichzelf bewijst door Stijn Meuris’ naam belachelijk te maken middels creatief aangewende spelling. Eén tip voor K. Monten: controle over de capslock is onontbeerlijk voor wie zijn boertigheid goed wil verstoppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s