Prachtige polemische poëzie

Toen Urbanus van de liberale denktank Nova Civitas destijds de Prijs van de Vrijheid kreeg, vroeg ik me af waar hij dat precies aan verdiende. Hijzelf trouwens ook: hij vond dat de prijs hém had gekregen, gezien de grote belangstelling die er plots was voor de Nova Civitas.

Vandaag blijkt gelukkig dat Urbanus niet voor niets de Prijs voor de Vrijheid in ontvangst mocht nemen. Toen hij namelijk hoorde dat door procedurefouten enkele veroordeelde criminelen vrij konden worden gelaten, reageerde hij adequaat en richtte zijn giftige pijlen met vaste hand op procedurepleiter Hans Rieder. De Standaard schrijft met een bewonderenswaardig sérieux in ‘Urbanus haalt scherp uit naar Hans Rieder‘:

Toen hij het nieuws over de procedurefouten vernam, vond Urbanus dat hij iets moest doen. ‘Ik dacht op dat moment wat iedere Jan met de pet dacht. Op een bepaald moment worden advocaten volgens mij medeplichtig. Terwijl hun job oorspronkelijk toch anders was. Ze waren in de middeleeuwen de raadsman van domme, onmondige of analfabete mensen die er zonder hen ingeluisd zouden worden. Ik vind dat hun manier van werken nu soms de verkeerde kant uitgaat. Die advocaten zijn zo gewiekst. Straks moeten rechters ook nog een advocaat nemen omdat ze zelf te stom zijn.’

Dus: Urbanus kroop in zijn pen, vulde die gewiekst met vitrool en schreef een eloquent kwatrijn (waarin ‘Rieder’ op ‘klieder’ rijmt, en ‘den bak nooit niemeer vol’ op ‘drol’) naar de lezersrubriek van Humo. Zo, scherp uitgehaald. Nog wat historische achtergrondinformatie erbij in een interviewtje, dat staat lekker professioneel. De vrijheid van meningsuiting is gered, ook Jan met de pet heeft zijn gedacht gezegd. Daar heeft die Rieder niet van terug! Die zal niet gauw meer manke wetten schrijven, de vuile medeplichtige. Of hoe zat het ook al weer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s