Nuance-vriendelijk

Wanneer je iemand bij elke misstap voor ‘rotte vis’ uitscheldt, moet je bij een echt grove fout verbaal wel erg sterk uit de hoek komen om de persoon in kwestie nog volgens je eigen maatstaven te kunnen omschrijven. En wie bij het geringste al om het ontslag of de kop van een tegenstander krijt, wie bij elke zucht wind over een ‘schandaal’ spreekt, ‘schending van de vrijheid van meningsuiting’ of ‘bananenrepubliek’ zorgt er mede voor dat die woorden na verloop van tijd niets meer betekenen.

Zo wordt eenieder die in het openbaar zijn mond opentrekt ooit wel eens als ‘communist’ of ‘fascist’ bestempeld, waardoor de échte fascisten en communisten zich kunnen nestelen in de comfortabele illusie tot een grote massa te behoren. Gelukkig voor het heil van de wereld is er de krant De Morgen.

Tom Vandyck heeft het daarin vandaag over de Amerikaanse dominee die binnen drie weken Obama’s beëdiging als president zal zegenen, Rick Warren. De brave man heeft nog niet zo lang geleden het homohuwelijk had geplaatst in het rijtje van incest, polygamie en pedofilie. Homoseksualiteit vindt hij vanzelfsprekend tegennatuurlijk, en dan zwijgen we nog over zijn vergelijking tussen de holocaust en abortus.

Een onoplettend journalist zou al snel het woord ‘homofoob’ in de mond nemen, een term die op het eerste gezicht uiterst geschikt lijkt voor de dominee. Sterreporter Tom Vandyck weet echter wel beter: als we Rick Warren al homofoob gaan noemen, welk predicaat reserveren we dan voor Snelle Eddy of Mahmoud Ahmadinejad? Neen, Vandyck categoriseert Warrens uitspraken in hun juiste proporties: als ‘homo-onvriendelijk’.

Zoals verwacht kan worden, juicht Radio Plasky deze geraffineerde techniek alleen maar toe. Laat Joods Actueel het hebben over joods-onvriendelijkheid in plaats van antisemitisme, en dat laatste woord zal als een bom inslaan wanneer het dan toch een keer gebruikt wordt. Spreek niet meer van racisten maar van — al naargelang van het object van de onvriendelijkheid — afro-onvriendelijke, allochtoon-onvriendelijke, Turk-onvriendelijke, vreemdeling-onvriendelijke of Oostblok-onvriendelijke mensen. De precisie wordt er alleen maar groter door.

En de toepassingsmogelijkheden zijn schier eindeloos: denk maar aan de mens-onvriendelijke witte haai, de omliggende-landen-onvriendelijke Ruslandpolitiek, vlees-onvriendelijke eters en Hutu-onvriendelijke Tutsi’s. Een standbeeld voor de nuance-vriendelijke Tom Vandyck!

Ik kan niet wachten tot Wim Devilder vanavond het Journaal opent:

Palestina-onvriendelijke aanvallen hebben het leven gekost aan meer dan driehonderd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s