Het is de schuld van de eindredactie!

Yves Desmet is van zijn eerste leugen niet gestorven. Gil allemaal maar in koor: “De X-dossiers!” Maar daar kunnen wij nog begrip voor opbrengen. Dat waren commerciële leugens, van het genre waar ook Maurice Lippens zijn hand niet voor omdraaide. In zaken moet je nu eenmaal de waarheid in je eigen voordeel durven presenteren.

Veel zieliger wordt het wanneer Desmet het falen van de redactie van De Morgen op iets of iemand probeert af te schuiven. We zagen het al eerder met zijn lettertypeleugens en nu doet hij het opnieuw. Ditmaal is het de eindredactie die de boter gevreten heeft.

Marjan Justaert schreef op 8 april een artikel over kinderarbeid en voerde daarin de dochter van Wim Schamp op, Tonya, die aan Eurosong For Kids heeft meegedaan. Vader Schamp kon er niet mee lachen en diende klacht in: één tegen Justaert voor het artikel, één tegen De Morgen omdat er een promobox op de voorpagina had gestaan met een fotootje en de tekst: Hoeveel uur werkt Tonya per week? Kinderarbeid in België.

De klacht tegen Justaert werd ongegrond verklaard door de Raad voor de Journalistiek, omdat het artikel genuanceerd genoeg was. De Morgen werd in het ongelijk gesteld, omdat de promobox niet zo genuanceerd was en verkeerde dingen over Tonya suggereerde.

Wat, zo lezen wij in De Journalist, voerde Yves Desmet ter verdediging aan?

Hij [Desmet] wijst erop dat de aankondiging op de voorpagina, in een zogenaamde promobox, door de eindredactie is opgesteld.

Dat is om te beginnen geen excuus, want de hoofdredactie is ook verantwoordelijk voor wat de eindredactie uitvreet. Maar het is bovendien ook gelogen. Met zoveel journalisten van De Morgen als fans op onze Facebookpagina, moet het niet verbazen dat wij een beetje weten hoe het er daar op de redactie aan toe gaat. Wij kunnen u wel vertellen dat het niet de eindredactie is die over die promoboxen beslist. Dat is de hoofdredactie.

Laf en leugenachtig is het om van je verantwoordelijkheid weg te sluipen en de schuld in de nek van de weerloze eindredactie te schuiven. Binnenkort is zelfs Douglas De Coninck geloofwaardiger dan Yves Desmet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s