Beter één briljante fotograaf dan drie goede perscommentatoren

Overal lees ik dat de federale begrotingen van 2008 en 2009 niet kloppen. Er wordt met cijfers gegoocheld door Didier Reynders en Yves Leterme, schrijven de persjongens. Zij doen hun best om met intelligente financiële analyses de halve waarheden en driekwart leugens van de ministers te ontmaskeren. Maar hun pleidooien missen iets.

Yves Desmet in De Morgen:

Uit een nota van de Overheidsdienst Budget blijkt dat het tekort voor 2009 op 6,3 miljard euro of 1,7 procent van het bruto binnenlands product wordt geraamd. Als de regering haar engagement wil nakomen om een overschot van 0,3 procent te boeken, moet ze dus in totaal op zoek naar 7,4 miljard euro.

Guy Tegenbos in De Standaard:

Alle voorspellers waarschuwden de regering afgelopen maanden dat de inkomsten wel eens zouden kunnen tegenvallen. De regering volgde in haar opeenvolgende begrotingscontroles minister Didier Reynders – de man die op alles met ‘geen probleem’ antwoordt – en schatte haar inkomsten toch een miljard euro hoger dan de technici. Ze zit nu met de gebakken peren. En het is oktober. Het is bijna onmogelijk dit nog recht te trekken met ‘normale’ maatregelen.

En Ewald Pironet, mijn persoonlijke favoriet, in Knack:

Premier Yves Leterme (CD&V) maakt in de aanloop van de begroting 2009 dezelfde fouten: hij jongleert met allerlei cijfers, waarmee hij de waarheid geweld aandoet. Dat is trouwens niet de eerste keer. Herinner u hoe de premier maandenlang volhield dat onze economie met 1,9 procent zou groeien, terwijl iedereen hem erop wees dat dit cijfer veel te hoog gegrepen was.

Dat zijn verdienstelijke pogingen om de bevolking duidelijk te maken: de regering is met onze en uw kloten aan het rammelen. Helaas bestaat het volk niet uit economen of boekhouders, of zelfs maar hoofdrekenaars. Het volk is laaggeschoold, ongeïnteresseerd en dom. Daarom moet er op een andere, directere manier gecommuniceerd worden.

Dat heeft Jonas Lampens goed begrepen. Zijn foto in De Morgen spreekt boekdelen. Want oordeel zelf: gelooft u nog één woord van deze heren, nu u deze foto heeft gezien?

Advertenties

Een gedachte over “Beter één briljante fotograaf dan drie goede perscommentatoren

  1. Die foto is ook op mijn netvlies blijven hangen. Waarom lacht Leterme terwijl Reynders kijkt alsof hij zometeen om zijn mama gaat roepen? Moet Paul Jambers daar dringend geen documentaire over maken, mysteriën ontsluieren enzo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s