Louter toevallig

Was het inlevingsvermogen van Bart De Wever zo ontwikkeld geweest als zijn zin voor overdrijving, hij zou de geschiedenis zijn ingegaan als een groot schrijver en misschien zelfs als een verdienstelijke Vlaming. Waarschijnlijk had hij in dat geval zijn nagelnieuwe ex ook niet met Chamberlain vergeleken, laat staan de Franstalige Belgen met nazi-Duitsland.

Of heb ik iets over het hoofd gezien?

Je moet het hem wel nageven: hij slaagt erin zijn opmerkelijke ‘gedachte’ te formuleren in een dagblad dat volgens vele van zijn vrienden linkser is dan hijzelf Beiers.

Voor wie op doktersadvies anti-De Wever-pleisters plakt, vat ik het in de gauwte geschreven opiniestuk samen: zeventig jaar geleden dacht Brits premier Chamberlain dat hij via vredevolle onderhandelingen Hitler en de zijnen op een ongevaarlijk pad had gebracht en Europa dus voor een op til zijnde oorlog had behoed. De Rijkskanselier had hem zijn woord gegeven, zwart op wit, het Münchense vredesverdrag was een feit. Niet lang daarna de Tweede Wereldoorlog ook.

Hieruit weet de histori- pardon, de politicus De Wever af te leiden dat Kris Peeters met zijn belofte tot onderhandelen vanwege de Franstaligen er nog slechter voor staat dan die arme Chamberlain, aangezien hij niet eens een vodje papier met beloftes heeft.

Iedere analogie met huidige personen of gebeurtenissen is louter toevallig, maar samen met Mark Eyskens stellen we toch vast dat veel Vlaamse politici inderdaad ieder historisch besef ontberen.

Ik zag mijzelf al in weergaloze woede ontsteken en met meer branie dan alle Hans Vandeweghes tezamen in de pen kruipen voor een vlammende repliek of een pathetische aanklacht. Tot ik de titel van De Wevers stukje las.

Iedere analogie met huidige personen of gebeurtenissen is louter toevallig

Hoe kon ik zo snel mijn oordeel hebben geveld?! De brave man wenste gewoon de aandacht te vestigen op een historisch niet onbelangrijke maar evenmin overbekende anekdote én op het feit dat hijzelf in de eerste plaats nog altijd geschiedkundige is. Hoe had ik de huizenhoge waarschuwing van de voorzitter nu kunnen missen? Gewiekst is De Wever vast, maar even goed voelt hij zich nooit te beroerd om zijn wijsheid te delen.

A propos: dag op dag veertig jaar geleden, op 29 september 1968, werd voor de eerste maal de Fabeltjeskrant uitgezonden. Iedere analogie met huidige gedachten of gebeurtenissen is louter toevallig, maar samen met Meneer de Uil stellen we toch vast dat de fabels er sindsdien niet fantasielozer op zijn geworden.

7 gedachtes over “Louter toevallig

  1. Was dat pond savieren nu schoon deelbaar geweest door vier, dan was ons veel miserie bespaard gebleven.

  2. Enfin, dat pond boter – voegde hij er laf aan toe, voor het geval het loopje met onze lyrische historie zijn bestemming niet bereikt.

  3. Leuk spelletje! Mag ik meedoen, Bart?
    Oké dan, eerste poging: zestig jaar geleden roeide een Germaans volk een niet-Germaans volk uit onder leiding van een man met een zijstreep. Geert Bourgeois heeft ook een zijstreep. Analogieën tussen de NSDAP en de N-VA zijn natuurlijk louter toevallig (maar ze delen wel twee letters!).
    Tweede poging: Mongolië werd vroeger onderdrukt door de rijke zuiderbuur China. Nadat het onafhankelijk werd, stond Genghis Khan op als nieuwe leider en trok zijn leger op plundertocht doorheen heel Azië en Europa. Analogieën tussen N-VA’ers en Mongolen zijn natuurlijk louter toevallig.

  4. Altijd leuk als mensen pogingen doen tot historische analogieën op basis van lagere school-kennis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s