Proficiat, Tom

Een groot connaisseur van ’s mans oeuvre ben ik niet, maar op basis van de toneelstukken die ik van hem zag, ben ik bereid toe te geven dat Tom Lanoye een zeer goed schrijver is. Hij was ook genietbaar in Alles Kan Beter en hoewel Agnes Goyvaerts waarschijnlijk de meest overbodige journaliste is die Vlaanderen ooit gehad heeft, was haar interview met Lanoye in De Morgen dit weekend toch bijzonder aardig. Dit slechts om duidelijk te maken: ik heb niets tegen Tom Lanoye.

Hij mag van mij dan ook best vijftig jaar worden. En omdat hij ook maar kan leven als mensen zijn boeken kopen, gun ik hem het potsierlijke mediacircus rond dat lustrum ook. Maar voor die media past hier kleine waarschuwing. Want stel dat Tom Lanoye volgende week plots doodvalt, hoe kan hem dan nog gepast eerbetoon gebracht worden?

Een hele maand non-stop Lanoye  voorlezen op de radio? Interviews van een hele krant lang? Elk gedicht apart bespreken in de literatuurbijlages? Een bibliofiele uitgave van al zijn kattenbelletjes, telefoonkrabbels en boodschappenlijstjes? Een retrospectieve over zijn mediagenieke brilmonturen?

Ik heb de indruk dat Hugo Claus minder aandacht kreeg bij zijn overlijden dan Tom Lanoye bij zijn vijftigste verjaardag. Maar hij stierf dan ook niet in komkommertijd. Afgezien daarvan: proficiat, Tom.

Een gedachte over “Proficiat, Tom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s