Genetische kweekvijvers

Luisteraars maken ons attent op een rommelig artikeltje van Het Nieuwsblad van de hand van Hans Jacobs. Het mooist is deze paragraaf:

Wil dat zeggen dat Jamaicanen per definitie doping nemen? Neen. Zwarte genen sprinten nu eenmaal sneller. Dat heeft niets te maken met racisme, wel met snelle en trage spiervezels. In Jamaica is de kweekvijver nu eenmaal groter dan in België.

Luisteraar Knotwilg merkt op:

Interessant. Even proberen: “Blanke genen denken nu eenmaal sneller. Dat heeft niets met racisme te maken, wel met het aantal verbindingen in de hersenen.”

Wij merken op: Jamaica heeft 2,8 miljoen inwoners en België 10,2. Trek zelf uw conclusies over de grootte van de kweekvijver.

4 gedachtes over “Genetische kweekvijvers

 1. Ik denk dat er meer snelle spiervezels zijn in Jamaica dan in België. Vandaar de kweekvijver.
  Het gegeven van de genetische aanleg voor snelle spiervezels werd aangetoond in het schitterende BBC programma rond Colin Jackson die probeerde uit te zoeken waaròm net hij zo snel kon lopen.

 2. Tot mijn eigen verbazing schiet ik Het Nieuwsblad ter verdediging: als (áls) wetenschappelijk bewezen is dat er een correlatie bestaat tussen zwart zijn en snel zijn, is het niet racistisch om dat te zeggen. Op dezelfde manier zou het ook niet racistisch zijn om te zeggen dat blanken sneller denken, als dat wetenschappelijk bewezen was. Van dat laatste weet ik echter wel zeker dat het niet is bewezen, zodat het toch racistisch is om het te zeggen.

 3. Het gaat mij hier vooral over de onzinnige uitleg van Jacobs, maar dat had ik wellicht niet duidelijk genoeg gemaakt.

  Wat doet Jacobs? Aanhalen dat er een verschil is tussen de spurters uit de USA en die uit Jamaica. Hij vermeldt doping als mogelijke oorzaak, maar plaatst daar de kanttekening bij dat dat niet noodzakelijk werkelijk zo is omdat zwarten nu eenmaal genetisch sneller zijn dan blanken. Maar de vergelijking loopt helemaal niet tussen zwarten en blanken: ze loopt tussen zwarten onderling, waarbij de Amerikanen een veel grotere kweekvijver hebben.

  Jacobs kletst dus maar wat. Ik vraag me af of hij zelf wel weet wat hij ervan denkt.

 4. De uitspraak dat er een correlatie bestaat tussen zwarten en snelle spiervezels, is, wetenschappelijk gestaafd of niet, een racistische uitspraak. Het legt een verband tussen een ras en een vaardigheid. Is het daarom een laakbare uitspraak? Neen, zeker niet, want als ze wetenschappelijk gestaafd is, dan is ze feitelijk en over feiten kan men geen moreel oordeel vellen, en als ze dat niet is, dan betreft het een vermoeden, en zolang dergelijke vermoedens niet leiden tot discriminatie(*) of oproepen tot haat, zie ik er zelf geen morele graten in.

  Men is in onze beschaving, met al haar bedreigingen en morele onzekerheden, echter zo bang om in de verkeerde morele hoek te belanden, dat men zich liever te buiten gaat aan intellectuele ongerijmdheden.

  (*) Als we morgen moeten hardlopen tegen een afvaardiging van Mars, en we sturen een willekeurige Jamaicaan op basis van het racistisch vermoeden-feit, dan gaan we de verkeerde richting uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s