Lichter dan de zomermode: de zomerkrant

Eerst het goede nieuws: in de zomerkrant van De Morgen vindt u in geen Wax en geen Vamos en zelfs geen DM magazine.

Dan het slechte nieuws: ze zijn vervangen door dm zomer. Een bijzonder licht en luchtig krantje, viel ons meteen op. Er staat opmerkelijk weinig in. Op een kwartiertje hadden wij de acht pagina’s doorgelezen. Dus zijn wij eens aan de slag gegaan met liniaal, potlood en een computer.

De Morgen wordt gedrukt op een Berliner formaat, dat wil zeggen, 315 mm op 470 mm. Halen wij daar de witte boorden af, dan blijven er 290 mm breedte en 415 mm hoogte over. Rekenwerk leert ons dat op elke pagina dus 120.350 vierkante milimeter beschikbaar is om te vullen met leuke zomerartikels. Veel is dat, een zonnig weekend vol leesgenot ligt in principe binnen handbereik.

Op de volgende grafiek ziet u echter dat daarvan niets in huis komt bij dm zomer en dat heeft niet eens met het weer te maken. Gemiddeld is voor artikels maar 23 procent oppervlakte voorzien. De overige 77 procent wordt ingenomen door publiciteit, beeldmateriaal en foto’s.

Wij maten de breedte en hoogte van blokken tekst en beeld, berekenden de oppervlakte en riepen software in om daar grafiekjes van te maken. Onder artikels hebben wij alle lopende tekst van een artikel geteld: de broodtekst, maar ook de inleiding en eventuele naschriften. Bij beeld is alles gegroepeerd wat beeld kan zijn: cartoons, illustraties en foto’s. Ook de bijschriften bij foto’s zijn daarbij geteld. Voor titels maten wij alle tekst die geen lopende tekst was: hoofdingen, hoofd-, boven- en ondertitels en uitvergrote citaten. Wat onder reclame valt, is simpelweg reclame. Open plekken wit hebben wij zo’n beetje bijgeteld waar dat voor het meetwerk het handigste uitkwam.

U kan zelf de conclusies trekken. Bijna de helft van de zomerkrant is beeldmateriaal: 48 procent. Die 17 procent getitelte lijkt goed mee te vallen, maar die moet je afzetten tegen 23 procent artikel. Daar word je niet vrolijk van.

Voor de resultaten per pagina klikt u onderaan op meer lezen. Rest ons nog eerlijk op te biechten dat ons liniaal krom was, wiskunde altijd ons slechtste vak was en wij geen helden zijn met Numbers. Weet dus dat deze statistieken eigenlijk even waardeloos zijn als dm zomer. Desalnietemin: onthullende onderzoeksjournalistiek!

Een gedachte over “Lichter dan de zomermode: de zomerkrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s