Recensent recenseert recensie

Goed nieuws, jongelui: we zijn er bijna in geslaagd om nieuws te brengen zonder daarvoor rekening te moeten houden met de actualiteit, het zogenaamde no news news (NNN). Verschillende media doen al lang onderzoek naar de mogelijkheden van NNN, maar De Standaard lijkt daarin het verst gevorderd te zijn. Dat blijkt vandaag uit een artikel over de prestaties van de headliners op Rock Werchter.

Hoe werkt de nieuwe techniek van De Standaard? Bedrieglijk eenvoudig: een recensent becommentarieert wat, waarop de lezers de recensie mogen becommentariëren. Uit die reacties wordt vervolgens een nieuwe synthese getrokken, weliswaar door een andere journalist omdat er anders een schijn van partijdigheid zou kunnen ontstaan. Een voorbeeldje uit de praktijk:

Hier schrijft  (svs) – volledige naam mij onbekend – wat hij vond van het dEUS-concert. Interessant! Inderdaad, zo interessant dat er wel tien lezers op reageren. Meer heeft Peter Vantyghem niet nodig om er een geheel nieuw artikel aan te wijden. Nieuwswaarde? Nul natuurlijk, maar dat is dan ook precies de bedoeling.

In principe is hiermee een theoretische oneindige keten van NNN-artikels in gang gezet. Want wat let een volgende journalist nog om iets over Vantyghem’s stuk en de reactie daarop te schrijven?

4 gedachtes over “Recensent recenseert recensie

  1. Hallucinant.
    Sinds de aandelen van Lernout & Hauspie niets zo snel in waarde zien dalen als de recensie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s