Bourgeois en het Vlaamse Lied

Je kan geen oproep doen om meer Nederlandstalige muziek in de media, of Bourgeois valt je bij. N-VA’er én Vlaams Minister van Media, zo’n kans laat hij niet schieten. Bourgeois wil quota voor Nederlandstalige muziek op Radio 1, Radio 2 en Donna. Op DS Online stelt hij:

‘Het gaat níet over wat ík graag hoor. Wel gaat het er over dat de VRT een zender is van en voor 6 miljoen Vlamingen. Als je vaststelt dat er een groeiende vraag is naar Nederlandstalige muziek, dan moet de openbare omroep er voor zorgen dat deze muziek gedraaid wordt en afdoende gedraaid wordt.’

Heeft Minister Bourgeois eigenlijk vastgesteld dat er een groeiende vraag is naar Nederlandstalige muziek op de radio? Een telefoontje naar zijn kabinet leert ons het volgende: er komen daar al vier jaar lang vragen over toe (van bezorgde burgers, vermoed ik) en de bezoekcijfers van concerten van Nederlandstalige artiesten bewijzen hun populariteit. Volgens het kabinet is dat inzicht een kwestie van “gezond verstand”. Geen kwestie van martkonderzoek of opiniepeiling, dus.

Nog volgens het kabinet wordt die populariteit niet weerspiegeld in de Vlaamse openbare ether. Da’s jammer, want zo hebben sommige – nee, véél en steeds meer – Vlamingen geen radiozender waarbij ze zich helemaal thuis kunnen voelen! Droef, maar in afwachting van een volgende beheersovereenkomst voor de VRT waarin wel bindende quota staan, kan iedereen die van het Nederlands houdt afstemmen op Radio Plasky. Ons Nederlands is alvast correcter dan dat van VLAPO.

Ook beter dan dat van Bourgeois, overigens. Wij zouden nooit beweren dat bepaalde muziek “afdoende gedraaid” moet worden. En zou u de VRT een zender noemen?

Advertenties

3 gedachtes over “Bourgeois en het Vlaamse Lied

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s