De Standaard zaait paniek (2)

Viel ik even van mijn ontbijtstoel toen ik de voorpagina van De Standaard zag:

Is het aantal separatisten dan zo ontstellend snel gestegen? Gelooft geen enkele Vlaming nog in de natie België? Nee, hoor, stelt diezelfde voorpagina in al even vette letters:

Meer zelfs: er zijn nog altijd meer belgicisten (11,4 %) dan flagrante flaminganten (9 %). Enkel wanneer het over het ‘geprefereerde bestuursniveau’ gaat, scoort Vlaanderen voor het eerst beter dan het federale niveau. Je hoort mij niet zeggen dat dat geen voorpagina waard is, maar hysterische titels zijn nergens voor nodig.

Wie de moeite neemt niet enkel de voorpagina van De Standaard maar ook het onderzoek van Marc Swyngedouw en Nathalie Rink zelf te lezen, leest onder andere:

Schattingen van hen die de splitsing van België willen én dit tegelijkertijd belangrijk vinden situeren zich tussen minimaal 2% en maximaal 7%. Een redelijke tussenliggende waarde lijkt 3,9% van het Vlaamse electoraat te zijn, een gelijkaardig cijfer als bij de verkiezingen van 1991!

Dat is wat anders dan de apocalyptische koppen van een onverantwoord interessante krant. De titel van het artikel in de binnenpagina’s — zeg maar de eigenlijke berichtgeving — is heel wat realistischer: “Geen splitsing, wel staatshervorming“, net als het artikel zelf. De discrepantie tussen de krantenkop en al wat volgt is dan ook behoorlijk groot.

De hoofdconclusie van de wetenschappers:

Niets wijst erop dat 2007 een uitzonderlijke meting is en niets wijst op een sterke radicalisering van de eis tot Vlaams onafhankelijkheid. De indruk van een zeer sterke mate van continuïteit met het verleden steekt eerder de kop op.

Er is dan ook geen echte democratische legitimiteit voor een eenzijdig beleid in de richting van een splitsing van België.

Laat De Standaard zo nog een tijdje doorgaan en we lezen koppen als “Vlaming verliest geloof in krant”. Onterecht zou het niet zijn.

Advertenties

Een gedachte over “De Standaard zaait paniek (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s