De hel

Spreek van geluk dat dit een radiozender is, anders had ik u het voorblad getoond van een van de drie nieuwe weekendbijlages van De Morgen: Vamos (men denke ‘a la playa’ er zelf maar bij). Samen met Wax, de meest onbeschaamd seksistische vrouwenkatern ooit gemaakt in een Indo-Europese taal, slaagt Vamos er elke week opnieuw in van de eerste tot de laatste pagina volstrekt overbodig te zijn.

De reusachtige foto van deze week verduidelijkt evenwel eindelijk de bestaansreden van de zelfverklaarde ‘tips&trips-bijlage’ (ik verzin de spelwijze niet): het is de speeltuin waarin art directors en andere non-talenten luidruchtig kunnen klaarkomen zonder andere bijlages te besmetten. Het hoofdartikel gaat over een totaal irrelevant onderzoek dat concludeert dat de Russen de vreselijkste toeristen ter wereld zouden zijn. Als titel verzon Katrijn Serneels — of wie weet wel een hip titelverzinbureau — ‘Het rode leger valt aan (op het buffet)’, wat helaas op HLN’achtige wijze visueel vertaald moest worden. De art director vond er niet beter op dan een rechtenvrije foto van een stoet vaandeldragende soldaten van het internet te plukken en daarna elke vaandel op te vullen met steeds dezelfde wansmakelijke foto van een dito buffet. Inscannen en opsturen, zou ik zeggen.

Wie de visuele verkrachting wilt ontvluchten door gauw de tekst te lezen, komt bedrogen uit. Op deze manier begint Serneels haar artikel en eindigde meteen mijn lectuur:

‘L’enfer, c’est les autres”, schreef Sartre. En dat geldt zeker op vakantie. Andere toeristen kunnen van het mooiste hotel a nightmare from hell maken.

Som ik even op? Inconsequent gebruik van aanhalingstekens, foutief kommagebruik, onnodig Frans citaat, onnodige Engelse woordgroep, belachelijk Engels en betuttelend Nederlands. Wat is de officiële strafmaat ook al weer voor mensen die filosofische boutades aanwenden om hun journalistieke oppervlakkigheid mee aan te wakkeren en bovendien nog fier lijken te zijn te weten waar de uitspraak in kwestie vandaan komt?

Advertenties

8 gedachtes over “De hel

  1. Ach, de stagiair toont zijn idealisme, dat zelfs de krapste schoolbank niet kapot kan krijgen. Later, jongen, zal u vaak de volgende tegenkomen:

    -‘L’enfer, c-est les autres” schreef een bekend filosoof. (eventueel vergezeld van “wiens naam ik nu even niet wil opzoeken, zelfs niet in google.” )

    -‘L’enfer, c”est les autres” schreef Satre, een frans filosoof uit de twintigste eeuw, van wie geweten is dat hij tijdens de twintigste eeuw in Frankrijk filosofie schreef.

  2. Mijn cynisme daarentegen is niet sterk genoeg voor wordpress. Dat gele gezicht zou een dubbel aanhalingsteken ” , vergezeld van een sluitend haakje ) moeten zijn. De radiomicrofoon verdraait mijn woorden.

  3. Helaas schrijven de mensen die nalezen wat ze hebben gechreven niet altijd voor de pers, beste Nonkel Jos. Het verblijdt mij dat onze luisteraars dat wel blijken te doen — al kan het ook met ijdelheid te maken hebben, natuurlijk.

  4. Volgens zijn stagementor laat de neef geen steek vallen. Overigens is dat geen bijzondere prestatie, het is namelijk erg moeilijk om een verkeerd bepaald lidwoord te gebruiken voor ‘katern’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s