Enthousiast voor de wetenschap

In zijn recentste VRT-column stelt Rik Torfs ons op de hoogte van zijn persoonlijke geluk:

Soms, neen vaak, voel ik mij een gelukkig mens. Ik beoefen een heerlijk vak, geef met plezier les, schrijf enthousiast wetenschappelijke artikelen, reis naar de gekste plaatsen, spreek voor de liefste mensen.

Het is Rik van harte gegund, maar aan zijn enthousiasme voor die artikelen durf ik toch twijfelen. Of is er nog iets wetenschappelijks van zijn hand verschenen na Habemus papam uit 2004?

Advertenties

4 gedachtes over “Enthousiast voor de wetenschap

 1. Ik gun Rik ook zijn academisch geluk van harte, maar laat ons even de resultaten van scholar.google van dichterbij bekijken.

  Scholar.google geeft ten eerste ook alle artikels weer waarin Torfs slechts geciteerd wordt. De consecutio temporum leert ons dat een stuk meestal geciteerd wordt nadat het gepubliceerd is. In ‘VI. Süd-und Westeuropäische Länder’ (2007) wordt Torfs geciteerd met een stuk uit 2003. Voor 2004, dus.

  Ten tweede kloppen de data bij de titels niet altijd. Zo beweert scholar.google dat ‘Church Tribunals secundum and praeter legem’ in 2005 uitkwam, terwijl dat in werkelijkheid 2001 was. Die foutieve datering komt vaker voor.

  Van wat dan nog overblijft zou ik de meeste publicaties geen wetenschappelijk werk noemen: het zijn essays over onderwerpen die niet binnen Torfs’ wetenschappelijk domein vallen, zoals zijn stuk over raster- en trechterdenken. Dat valt bezwaarlijk een wetenschappelijk artikel te noemen.

  Het zou interessant kunnen zijn die 78 hits stuk voor stuk uit te pluizen en te bekijken wat er nog overblijft als we de citaten, de foutieve dateringen en de niet-wetenschappelijke stukken er uit filteren. Maar zo overdreven werkloos dat ik daar tijd in ga stoppen, ben ik nu ook weer niet.

  Het misstaat een wetenschappelijk onderzoeker zelden dat hij zijn bronnen kritisch bekijkt. Zelf zocht ik in de catalogus van bibliotheek van de K.U.Leuven, in de veronderstelling dat Torfs’ werkgever zijn relevant wetenschappelijk materiaal wel bijhoudt. Daar vind ik de laatste wetenschappelijke publicatie in 2004. Om niet moeilijk te doen, wil ik de tien pagina’s uit 2005 in het Liber Amicorum voor Jef Van Langendonck ook nog meetellen.

  Dat is nog steeds drie jaar geleden. Erg veel enthousiasme straalt dat niet uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s