Mei ’68 herdenken? Gezellig!

Mei '68? Ik dacht het niet.

Wie deze week Veto leest, merkt op dat het krantje veel aandacht besteedt aan mei ’68. Er zit een katern rond de echte Veto (vier pagina’s) die helemaal aan het onderwerp gewijd is. Op zich is dat niet zo bijzonder, want ongeveer elke periodiek doet deze maand wel iets rond mei ’68.

Wat wel bijzonder is, is dat Veto zich profileert als een erfgenaam van mei ’68. Het editoriaal is interessant want het zegt veel over hoe Veto zichzelf en de studenten ziet. Het eindigt met:

Wie vreest er vandaag de dag nog studenten? Waar is die maatschappelijke inbreng van weleer? Waarom siert er niet wekelijks een editoriaal onze voorpagina? Studenten, beschouw deze katern als een aanzet tot refleksie over al deze kwesties en zak op dinsdag massaal af naar onze zitstaking.
Dinsdag 06/05 om 20.00, Ladeuzeplein: zitstaking ter nagedachtenis van een woelige studentengenerasie!

Ik weet niet goed wat ik daarvan moet denken. Het zou Veto zeer sieren huidige generatie studenten te confronteren met haar erfenis en hen tot kritische reflectie aan te zetten. Maar doet het blad dat ook werkelijk? Behalve het editoriaal wijst daar niets op – integendeel.

De hele is katern gevuld met interviews over mei ’68. Niet oninteressant, maar zeer anekdotisch en beslist niet beschouwend. Mei ’68 wordt niet beschouwd als een historisch referentiepunt, maar als een leuk fait divers waarmee je wel eens een katern kan vullen.

De lay-out is een treurige poging om een krantje uit ’68 te imiteren. Een oude Veto-kop wordt zonder duiding gekopieerd. De opmaak is te frivool en zonder verstand van zaken ontworpen: te brede kolommen, zinloze lettertypes. Dan heb ik het nog niet over de spelling die in het editoriaal (en enkel daar) gebruikt wordt. Het geheel is eerder een parodie dan een hommage.

Maar dat ook de inhoud niet verder geraakt en op geen enkel moment de ambitie die het editoriaal aankondigt waarmaakt, dat is nog veel treuriger. Veto maakt geen vergelijking tussen ’68 en ’08, maakt geen historische balans op, spreekt zich niet uit over studenten van nu. Hoezo reflectie?

Deze katern is geen aanzet tot reflectie, maar een gezellig en braaf extraatje bij een krant die wil teren op een een verleden dat ze al lang achter zich heeft gelaten. Dat een zitstaking mei ’68 moet herdenken, is de ultieme manifestatie van het tragische gebrek aan werkelijke ideeën over ‘mei 68.

Niet dat Veto die moet hebben. Maar als je ze niet hebt, is het zinloos er een katern aan te wijden. Dan nog eens beweren dat je wil aanzetten tot kritische reflectie, is niet eens pretentieus, dat is gewoon belachelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s