Vandermeersch: VUM verschraalde het krantenlandschap

Onder de de kop “De moed hebben het licht uit te doen” legt Peter Vandermeersch in De Morgen uit aan Brecht Decaestecker waarom Het Volk nu toch definitief verdwijnt. Brecht, die ook maar mediaredacteur is omdat je als jonge journalist je baan niet zelf te kiezen hebt, stelt brave vragen en Vandermeersch lijkt er goed mee weg te komen.

Lijkt, want op het einde geeft Vandermeersch zelf toe dat de verdwijning van Het Volk verschraling is. Hij legt de verantwoordelijkheid daarvoor ook bij Corelio. Alleen situeert hij, net als deze zender, het einde van Het Volk al enkele jaren geleden, toen Corelio nog VUM heette:

Betekent dit nu geen verschraling van het krantenlandschap?
“Die verschraling is al achter de rug. Ze vond plaats in 2001, toen onze uitgeverij besliste om Het Volk en Het Nieuwsblad met dezelfde redactie en onder dezelfde hoofdredactie te maken.”

Voila: de VUM heeft het krantenlandschap verschraald, dixit Peter Vandermeersch. Verder babbelt Vandermeersch over hoe het redactionele beleid op De Standaard geen verschraling is, maar dat is naast de kwestie. Vandermeersch schakelt graag over op De Standaard als Decaestecker een vraag over Het Nieuwsblad stelt:

U droomde van 300.000 verkochte exemplaren per dag van Het Nieuwsblad. Gelooft u dat nog?
“Het zou niet de eerste keer zijn dat een van mijn voorspellingen uitkomt. Toen De Standaard 75.000 exemplaren verkocht, heb ik gezegd dat we naar 100.000 moesten. Daar zitten we niet ver meer vanaf.”

Laat ons zeggen dat we in de helft zitten. In 2002 haalde De Standaard 75.666 verkochte exemplaren, in 2006 87.769. Een dikke twaalfduizend achter de rug, nog een dikke twaalfduizend te gaan.

Het Nieuwsblad kwam aan 204.752 verkochte exemplaren. Tel daar de 70.903 van Het Volk bij en Vandermeersch komt dichter in de buurt van zijn 300.000, gewoon door een krant af te schaffen. Nog een dikke vierentwintigduizend te gaan.

De cijfers zijn afkomstig van de echtverklaringen van het CIM voor 2006. Als iemand bij het CIM de cijfers van 2007 al heeft gevonden, ze zijn welkom.

Advertenties

Een gedachte over “Vandermeersch: VUM verschraalde het krantenlandschap

  1. De sportredactie meldt op dit ogenblik:

    “Directie van noodleidende Boavista neemt ontslag”

    300 000 lezers, dat moet je verdienen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s