Beleefd vernietigend

Rik Van Cauwelaert heeft een slimme beslissing genomen: hij laat het voortaan aan anderen over om politici af te breken. Wanneer hij het zelf deed, begon de lezer al te zuchten als Rik zijn pen nog maar in de inktpot doopte. Maar kijk, nu neemt Ewald Pironet premier Leterme zo zwaar op de korrel, dat zelfs Rik er volgens mij bewonderend naar staat te kijken.

Prettig aan Pironet zijn stukje is dat hij het heeft opgebouwd aan de hand van feiten en cijfertjes. Hij maakt een nette analyse van wat Leterme beweerd en gedaan heeft. Dat maakt dat je Pironet ook kan volgen in zijn conclusie, die weinig flatteus is voor de premier:

Na iets meer dan een maand regeren, dringt een onheilspellende conclusie zich op: de cijfers van premier Leterme kloppen niet, zijn uitleg nog minder. Zo mogelijk nog erger is dat Leterme mensen die decent hun kritische rol vervullen, uitkaffert voor onnozelaar en zelfs leugenaar. Het wijst erop dat er iets schort aan zijn intellectuele kracht, zijn capaciteit om met mensen om te gaan en aan zijn elementaire beleefdheid.

Maar nog prettiger is dat Pironet niet cynisch klinkt, maar oprecht verontwaardigd. Dat zie je nog maar hoogst zelden bij journalisten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s