Greenway (Leuven)

Kort: Vegetarische fastfood blijkt even goedkoop, even snel en even maagvullend als klassieke fastfood. En heel wat smakelijker.

Maandag was ik met een vriendin in Leuven voor een tentoonstelling. Wij waren daar beiden slechts zeer zijdelings bij betrokken, maar blijkbaar toch voldoende om voor de opening uitgenodigd te zijn. Omdat zelfs de meest luxueuze receptie niet volstaat als avondmaal, moesten we eerst in de snelte nog ergens iets snacken.

Mijn vriendin stelde de Greenway voor, in de Parijsstraat. Snel en goedkoop, zei ze. Daar was ik nog nooit geweest en omdat ik graag nieuwe gelegenheden leer kennen, was ik meteen enthousiast. Vegetarische fastfood, zei ze. Ik keek bedenkelijk, want ik heb het niet zo op vegetarische restaurants.

Ik heb niets tegen vegetarisch eten. Vlees is een ingrediënt als een ander en als het niets bijdraagt aan een schotel, laat je het weg. Maar om een mij nog onbekende reden ga ik vaak met een nog lichte honger van tafel in vegetarische restaurants. En recepties betreed je nu eenmaal best met voldoende fond in de maag. Ach, uiteindelijk ben ik ook maar een watje en dus liet ik me overhalen tot de vegetarische fastfood van Greenway.

De inrichting is tamelijk kaal, hoewel de interieurarchitect het wellicht ‘lounge’ zou noemen. In een fastfoodrestaurant zit je natuurlijk niet voor het gezellige decor, maar de ruimte had wel flink wat galm. Toen wij er zaten was het er tamelijk rustig, maar als de zaak volloopt zou het lawaai wel eens oorverdovend kunnen worden.

Het eten bestel je aan een toog en wordt je nadien op een plateau gebracht. Ik denk dat ik in Greenway minder lang op mijn bestelling moest wachten dan in het gemiddelde hamburgerrestaurant. Dat zat dus wel snor. Mijn penne was niet te gaar gekookt, ruim overgoten met ingrediënten én ik had er genoeg mee gegeten. Mijn tafelgenote was ook zeer tevreden met haar quiche.

Mijn grootste punt van kritiek was de hygiëne. Ik ben daar geen moeilijk mens in. Als mijn bambix op de speelplaats viel, at ik hem toch snel weer op, voor de zuster me kon zeggen dat dat vies was. Op latere leeftijd zag ik niet op tegen het uitwisselen van kauwgom met meisjes en als ik nu wat groenten van mijn snijplank naast mijn pot kokend water mik, raap ik ze gewoon op en drop hen alsnog in het water. Ik ben daar geen moeilijk mens in: ’t draagt bij aan mijn weerstand, geloof ik vast.

Wanneer je het keukenpersoneel rubberen handschoentjes aansmeert, mag dat van mij. Maar wanneer het met diezelfde handschoenen de kassa opent, geld aanneemt en nadien weer de keuken induikt, vraag ik me af waarvoor die handschoenen eigenlijk dienen. Later bedacht ik me dat ik niet wist of het meisje in de keuken misschien meteen nieuwe handschoentjes aantrok, dat kan eigenlijk best.

Greenway schenkt ook Bionade, een soort biologische frisdrank met prachtige etiketten. Voor zo’n etiket neem ik graag een flesje en omdat het toch een fastfoodrestaurant was, sloeg ik manhaftig het aangeboden glas af en ging voor het rietje. Het rietje echter, bleek een stukje korter dan het flesje! Het viel er dus voortdurend in en stond niet toe de laatste centimeters drank op te zuigen, of toch niet zonder creatief geslurp. Al bij al een onhandigheidje dat eerder amusant dan vervelend was en bovendien: slurpen mag in fastfoodrestaurants.

Op een klein half uurtje stonden wij weer buiten, en ik kon niet anders dan vaststellen dat ik voldoende gegeten had, dat het mij niet eens slecht gesmaakt had en dat ik er een faire prijs voor had betaald. Een echt restaurantbezoek was het natuurlijk niet, maar dat had Greenway me ook nooit voorgespiegeld.

Ik eet liefst op mijn gemak en met een tas koffie nadien, maar als ik opnieuw in Leuven ben en het moet snel gaan, zal ik Greenway opnieuw weten te vinden. www.greenway.be. Er is er ook eentje in Gent trouwens.

2 gedachtes over “Greenway (Leuven)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s