Onverwachte argumenten uit liberale hoek

Ha, het liberalisme! Welk een schone stroming is dat toch. Zij houdt niet op ons te verbazen, mede omdat zij zulke bizarre lieden onder haar banier geschaard ziet. Eerder reeds berichtten wij over Lieve Van Ermen, senator voor LDD. Een attent luisteraar wees ons toen op een opmerkelijk stukje proza van haar hand.

Wat wij toen nog niet wisten, is dat Lieve Van Ermen naast een begenadigd schrijfster en redenaarster ook een vroede geschiedwetenschapster is. Dat blijkt uit haar recentste schrijven, dat ingekort op haar eigen website staat, maar uitgebreider als open brief in Knack – wat ons doet vermoeden dat LDD de website censureert, zeer begrijpelijk maar even verfoeilijk.

De historica in Van Ermen weet dat Socrates door het toenmalige establishment werd verplicht de gifbeker te ledigen. Dat wist u al, maar had u er een verschoningsgrond voor zijn zelfmoord in gezien? Wij alvast niet, wij dachten altijd dat het een officiële executie was. En wist u dat Adolf Eichmann, die zijn hogere studies nooit afmaakte, eigenlijk een dokter was? Wij ook niet.

Wat leren wij nog? Wie zelf om euthanasie verzoekt is hoogmoedig en hoogmoed komt voor de val, waarschuwt Van Ermen, alsof euthanasie niet precies daarop aanstuurt. In iemand anders zijn plaats over euthanasie beslissen mag ook niet. Waarom niet is niet echt duidelijk, maar het heeft met nazistische dokters zoals Eichmann te maken.

Snel rekenwerk brengt ons tot de conclusie dat euthanasie in het geheel niet kan, wat ons een beetje verbaast van een senator van een liberale partij als LDD. In de beginselverklaring van de partij staat immers: “LDD […] laat iedereen volledig vrij in ethische kwesties.” Maar het wordt nog verbazingwekkender, want Van Ermen besluit:

Het is […] flink in tegenstelling tot een zéér autoritair land als Bhutan dat zich beroemt op zijn grootste bruto nationaal product van geluk. Ik maak me daarbij de bedenking dat hoe vrijer de mens kan kiezen, zelfs over leven en dood, zelfs over de intiemste zaken van het leven, hoe meer de existentiële angst proportioneel bij hem toeneemt. In België neemt het aantal depressies enorm toe, en gaat het verbruik van antidepressiva daarmee hand in hand. […] Daarom mijn ultieme vrees dat het aantal Belgen mét nachtmerries nog maar eens gaat toenemen wanneer de euthanasiewetgeving wordt uitgebreid!

Ik wil wedden dat u dat óók niet gedacht had van een liberaal. Maar misschien wel van Lieve Van Ermen.

2 gedachtes over “Onverwachte argumenten uit liberale hoek

  1. Ik had me al laten vertellen dat LDD precies een kiekenkot was, maar ik had daar een totaal andere connotatie aan gegeven…

  2. De kromste zin in haar betoog: “Terwijl kinderen met strenge ouders, met structuur in hun dagelijkse leven, minder nachtmerries hebben dan ouders die hun kinderen veel te vrij opvoeden.”

    Nadat ik dit had gelezen. Dacht ik:

    “Streng” versus “veel te vrij”? Hoe het zit met de tussencategorie, die zijn kinderen gewoon vrij opvoedt, komen we niet te weten. Die zijn waarschijnlijk blij dat hun ouders niet veel te streng zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s