Paaspreek: Christus pleegde euthanasie

Waarde parochianen,

onze pastoor is overwerkt, zoals gij misschien al weet. Hij moet tegenwoordig negentien parochies, vijf dekenaten en een episcopaat bedienen, voorwaar geen licht bier voor een man van 102. Mijnheer pastoor geniet nu enige dagen rust. Opdat u echter niet in een spiritueel vacuüm terechtkome, spreek ik u nu zelf enige inspirerende woorden toe van op de kansel.

Gij hebt allen de kranten der laatste dagen gelezen. Mogelijks zijt gij ongerust over de euthanasie van mijnheer Hugo Claus, waarover de Broeders van Liefde zulk een schande spreken. Ja, zij veroordelen mijnheer Claus en zijn daad streng. Misschien meent u hen daarin te moeten volgen, ongerust als u zich maakt over uw zieleheil, hoewel mijnheer Claus zijn werk graag hebt gelezen of zelfs nog recentelijk hebt aangeschaft.

Wanhoopt niet, parochianen. Aanhoort na de Broeders van Liefde de broeders Plasky. Want uw vrees is begrijpelijk en zij siert u, maar zij is ongegrond. De Broeders van Liefde dwalen; men mag zeer zeker zelf een einde aan zijn leven stellen wanneer men dat nodig acht. Zelfs indien anderen uw leven nog wel zinvol achten, wanneer uw naasten onder uw verlies zullen lijden en wanneer uw einde, medisch gesproken althans, niet direct op handen is. Dit alles wordt verkondigd in de Heilige Schrift, indien men tenminste wil lezen wat er staat.

Want wat deed Onze-Lieve-Heer vorige week anders dan vroegtijdig de dood laten intreden? Hij had zijn einde voorspeld; Hij wist zeer goed dat Hij door verraad sterven zou. Doch Hij poogde niet te vluchten, noch de verraders en moordenaars te ontmaskeren. Dat had Hij nochtans gekund, Hij had zijn executie kunnen verijdelen, maar Hij deed het niet.

De apostelen nochtans, en ook de talloze zieken die Hem om genezing smeekten, schatten Zijn leven zeer hoog in. Zeer zeker ook leden vrienden en familie onder Zijn, weliswaar tijdelijk, heengaan. En evenzo was Zijn dood te vermijden geweest, zoals ik net reeds expliceerde. Volgens de Broeders van Liefde had Christus dus geen enkele reden om voor de dood te kiezen.

Toch deed Hij dat, simpelweg omdat het volgens Hem wenselijk was dat Hij zou sterven. Wie zijn de Broeders van Liefde om Zijn keuze te bekritiseren? En als Christus kan kiezen uit het leven te stappen, wat let dan Hugo Claus hetzelfde te doen?

Neen, vrienden, u moet Hugo Claus niet veroordelen. Evenmin moet u de Broeders van Liefde veroordelen. Maar gedenkt hen in uw gebeden waarin u vraagt om meer begrip in de wereld en minder onzin in de kranten.

En gaat nu alleen heen in de vrede van de Heer.

Eigenlijk moeten wij Broeder Stockman dankbaar zijn. Een dode intellectueel verwijten maken is weinig stijlvol, dat klopt, maar het is ook één van de beste manieren om zijn vrienden hun pen te laten slijpen tot ongekende scherptes. Prachtige replieken kreeg de arme Stockman te verwerken. Genieten was dat zeg, van dit schrijven bijvoorbeeld.

2 gedachtes over “Paaspreek: Christus pleegde euthanasie

 1. dhr Jezus Christus offerde zijn leven op voor een Hoger Goed!
  Ik zie dit meer als martelaarschap dan als euthanasie. Het is een geheel andere situatie en een geheel andere context. Hoewel je nog zou kunnen stellen dat ook Claus voor een Hoger Goed ijverde, toch heb ik zijn heengaan niet in die betekenis begrepen.
  Martelaarschap – euthanasie – zelfmoord – Danneels
  Wie past er niet in het rijtje?

 2. en deze dan: in your face Kanneels!
  “Mij gaat het om dat “zomaar”. Het wil zeggen: onnadenkend, lichtvaardig. Duid mij, meneer Danneels, één mens aan die “zomaar”, onnadenkend, als uit zijn pyjama, uit het leven is “gestapt”. Soms stapt het leven zomaar uit ons. Maar wij “zomaar” uit het leven? Noem mij iemand.”
  Bernard Dewulf
  bron: De Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s