Min of meer ongeveer bijna

Dat journalisten intellectuelen kunnen zijn, weten we sinds Rik van Cauwelaert en Yves Desmet in de Knack-toptien prijkten. Ook Sigrid Spruyt hoort is er zo eentje. Je verwacht het niet meteen van een Radio 2-medewerkster, maar wie haar blog leest ontdekt het ware intellect van de oud-nieuwslezeres.

Spruyt verhaalt een heleboel geschiedkundige wetenswaardigheden in een discours dat zo diepzinnig doordacht is, dat simpele zielen zoals uw favoriete radiopresentator er kop noch staart aan kunnen knopen. Het declameren van historische feiten is op zich natuurlijk een koud kunstje, maar Spruyt gaat ook verder en verschaft ons nieuwe inzichten:

[Ik weet] Wel dat Victor vorige maand 170 jaar werd. Om maar een idee te geven. Hij heeft het Ancien Régime, waar mevrouw Desguin heimwee naar heeft, bijna nog zelf meegemaakt. Gestorven bij ‘t begin van de Nieuwste tijd, na de Eerste Wereldoorlog.

Victor Desguin zag het levenslicht in 1838. Het Ancien Régime eindigde in 1789 door de Franse revolutie. Wat Spruyt ‘bijna’ noemt, is bijna vijftig jaar, een halve eeuw. Dat is interessant want we kunnen er heel wat nieuwe geschiedkundige perspectieven uit puren:

  • Op het einde van de Eerste Wereldoorlog was de mens er bijna in geslaagd een man op de maan te krijgen.
  • Op het einde van de Tweede Wereldoorlog traden Oostenrijk, Finland en Zweden bijna toe tot de Europese Unie.
  • Tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel werd vice-premier Leterme bijna opgenomen in het ziekenhuis met een, toen en vijftig jaar later nog steeds bijna, onbekende ziekte.

U bedenkt er zelf ongetwijfeld ook nog wel enkele die de geschiedschrijving nieuwe wendingen kunnen geven en tot voor kort onvermoede feiten aan het licht kunnen brengen. Wist u bijvoorbeeld dat Radio Plasky bijna vijftig jaar bestaat?

4 gedachtes over “Min of meer ongeveer bijna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s