Laat die modder maar komen, jongens

Hee kijk, er wordt nog eens openlijk met modder gegooid in ons kleine medialandschapje. Aanleiding is de afgelasting van de Fenomenale Feminateektentoonstelling in het Antwerpse fotomuseum. Knack berichtte er vorige week als eerste over, De Morgen nam het bericht gretig over, en bombardeerde Ludo Helsen tot boeman der natie. Helsen, bestendig gedeputeerde in de provincie Antwerpen, had immers zijn twijfels geuit over de kwaliteit, en de ‘zedigheid’ van de beelden. Daarop werd de tentoonstelling afgelast. De vraag is vooral in hoeverre het eerste invloed had op het tweede.

Een interessante zaak. Knack noteerde vorige week: ‘Ik val compleet uit de lucht’, zegt uitgever Polis. ‘Ik dacht al maanden dat alles in kannen en kruiken was. Ik wist niet dat anno 2008 politieke angst zo zwaar kon wegen op het beleid van een artistieke instelling.’

Het waren waarschijnlijk net die woorde, ‘politieke angst’ die onder meer De Morgen noopten er een voorpagina artikel van te maken. Altijd leuk, als je verhaal wordt opgepikt. Maar wat lezen we dezee week in Knack? Nijdige commentaren allerhande. Vooral de keuze van de foto’s in De Morgen moest het ontgelden. Joël de Ceulaer:

En daarmee bedoelde hij volgens mij niet de zedige prentjes die De Morgen afdrukte. Een krant die echt durft, had vast iets jongere modellen geselecteerd.

Eén pagina verder Karl Van den Broeck:

De Morgen toonde onder de titel ‘De foto’s die de provincie Antwerpen verbood’ alleen onschuldige, oudmodische naaktfoto’s van volwassen vrouwen. Het ‘harde’ materiaal kreeg de lezer niet te zien.

Ook Yves Desmet krijgt van Van Den Broeck een veeg uit de pan:

Dat de zaak hem (Helsen) hoog zit, blijkt uit de rechten van antwoord die hij stuurde naar Yves Desmet en Stefan Brijs. Daarin somt hij zijn verwezenlijkingen als gedeputeerde van Cultuur op. En die zijn, het moet gezegd, niet gering.

(Maandag schreef Desmet in een antwoord op die brief nog:)

U bent, begrijp ik, verantwoordelijk voor twee culturele initiatieven, en u bent betrokken bij drie andere. dat is, rekening houdend met het gegegeven dat u inmiddels twintig jaar lang bestendig afgevaardigde bent in de provincie Antwerpen, een waarlijk indrukwekkend palmares. Dat u, ondanks een dergelijke werdruk en prestatiedrang, toch nog tijd hebt gevonden om een brief te schrijven, dwingt bewondering af.

Wat is hier aan de hand? Is Knack boos omdat De Morgen met haar verhaal is gaan lopen? Is De Morgen linkser en genieten ze ervan een CD&Ver de mantel uit te vegen, en kan Knack daar niet tegen?

En nog iets: het blijft makkelijk verwijten dat De Morgen de ‘pedofiele’ plaatjes niet toont. Ik had ze dan graag eens in Knack gezien.

Advertenties

2 gedachtes over “Laat die modder maar komen, jongens

  1. Juist,

    En ik had het ruigere tot het puur illegale werk dan ook graag in Gent bij Anne Provoost gezien…

    Zal wel een droom blijven zeker, want ik durf wedden dat het ook daar een kuise selectie zal worden.

    Vraag is dan alleen nog : wie censureert Boon het meest? Helsen, Knack, De Morgen, Anne Provoost,…?

    Allemaal zeker…

  2. Het is natuurlijk gemakkelijker om aan kunst te doen door naar naakte tieners te kijken dan de Kapellekensbaan te lezen. Het eerste interesseert me niet, het tweede vond ik geen sinecure. Ben benieuwd of een tentoonstelling van Dutroux zijn prentjes wél kan volgens de kunstminners te lande. Ludo Helsen, grijp die kans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s