Pro kunst, contra kunstenaar

Je verwacht in een blad als De Groene Amsterdammer niet meteen een hartstochtelijk pleidooi pro liederlijk gedrag. Maar de verdediging door Aart Brouwer van Amy Winehouse is dat wel en hij daarmee neemt hij met een goed geschreven stuk een interessante positie in.

Brouwer verdedigt de veelgeplaagde Winehouse tegen aanvallen van de media, tegen haar ouders en haar vrienden, tegen haar echtgenoot en tegen het oordeel van de maatschappij in het algemeen. Hij doet dat zo vurig dat je bijna gaat denken dat hij een goede vriend van haar is, of blijkbaar toch erg met haar begaan is.

Maar Brouwer is geen van beiden. Amy Winehouse zelf kan hem geen moer schelen. Ze is een getalenteerde kunstenares, vindt Brouwer, en kunstenaars moeten maar één ding: kunst maken. Dat ze gek worden, verslaafd raken, zelfmoord plegen, dat zal Brouwer allemaal worst wezen; kunst zullen ze maken. En wanneer Brouwer vreest dat haar belagers haar talent en potentieel oeuvre zullen aantasten, dan grijpt hij in – tegen de belagers, niet tegen de zelfdestructie.

Een interesssante positie. Lees dat stuk, jongelui.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s