Crossmediale personalities onder mekaar

Haar gastoptredens in Het Leugenpaleis waren wat ons betreft het beste dat Katleen Cools bij de VRT gepresteerd heeft. Haar weblog bijvoorbeeld, is niet zo’n succesnummer. Ze reageert deze week op een opiniestuk van Jo Van Damme in De Standaard, maar wat ze daar precies van vindt, is niet uit de blog uit op te maken.

Pas in de vijfde alinea snijdt ze dat onderwerp aan, “nu even zonder ironie,” wat ons vruchteloos naar ironie doet speuren in de eerste vier paragrafen. Pas daarna begint ze vreemd genoeg een soort ironie te gebruiken, maar die maakt alles vooral erg onduidelijk. Misschien is dat om te maskeren dat ze niets te zeggen had, dat suggereerde de inleiding ook al. Het stukje strompelt zo verder, tot het tenslotte ook niet meer over Van Damme gaat, maar waarover wel is een groot raadsel.

Een gemiste kans. Van Damme zijn opiniestuk verdient het namelijk wel om aan spaanders te worden gehakt en zo moeilijk is dat ook niet. Omdat Cools vroeger ook voor de radio werkte, zijn wij niet te beroerd haar daar tips voor te geven. Ziehier, mevrouw Cools, drie argumenten als kliefhamers, waarmee u Van Damme in geen tijd tot het brandhout verwerkt dat hij eigenlijk is.

1. Hij denkt humoristisch te moeten schrijven? Schrijf dat zijn ironie contraproductief werkt. Niet alleen is zijn stuk daardoor veel te lang, niemand gelooft ook dat hij Rudi Vranckx’ ernst echt waardeert, als hij daar eerst een karikatuur van heeft gemaakt. Wijs Van Damme om het punt ‘humor’ nog pijnlijker te maken op zijn tv- en radioprestatie van De Rechtvaardige Rechters.

2. Hij heeft kritiek op het crossmediaal karakter van de VRT-nieuwsdienst? Vermeld even dat hij zelf voor radio, tv en geschreven pers gewerkt heeft.

3. Hij vindt dat journalisten geen personalities moeten worden? Merk handig op dat hij vroeger zelf journalist was en nu presentator en dus bv.

Een minimum aan schrijftalent combineert die elementen moeiteloos tot een splinterbom van een log, waarna we het eerstkomende decennium geen opiniestukken van Van Damme meer te vrezen zullen hebben. Herschrijf uw laatste bijdrage dus, mevrouw Cools. Doe het voor ons, maar doe het vooral voor uzelf. En zeg niet dat u het niet kan, want als u geen schrijftalent bezit, waarom heeft de VRT u dan aan het bloggen gezet?

Advertenties

Een gedachte over “Crossmediale personalities onder mekaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s