De leugenachtige schotelvod

Over het ontslag van Peter Leyman schrijven De Morgen en De Standaard allebei een opiniestukje. Ze verschillen dag en nacht, dat mag want het is des te aardiger om lezen. Volgens Yves Desmet is het allemaal de schuld van de CD&V, volgens Anja Otte is Leyman zelf de bedrieger.

Desmet zijn toon is een beetje vaderlijk en betuttelend: Leyman had het allemaal anders gezien, maar het mocht niet zijn en dus vertrekt hij maar weer, daar moeten we begrip voor hebben. Maar een krachtdadig en intelligent bedrijfsleider kijkt toch vooruit, denk ik dan, en laat zich niet zomaar wegspelen. Desmet denkt daar anders over. Die arme Peter, schrijft Desmet, mocht niet meespelen van de stoute meneren in de politiek.

Voor Ottes stuk voel ik meer sympathie, maar dat is omdat het zo herkenbaar is wat zij doet. Ze constateert dat Leyman de pers bedrogen heeft en voelt zich persoonlijk beledigd, en trekt daarom in één keer de parallel met het kiesvee: dat is dus ook bedrogen door de pathologische leugenaar Leyman. Ze negeert daarbij de eventuele omstandigheden van het ontslag om en kan zo aan scherpte winnen.

Hoe dan ook is Leyman ofwel een leugenaar, ofwel een slappe schotelvod die zich simpel liet rollen. Desmet en Otte juichen het geen van beiden toe dat hij het parlement verlaat, maar een beetje een consequent opiniemaker durft conclusies trekken: van die leugenachtige schotelvod zijn we mooi verlost.

Advertenties

2 gedachtes over “De leugenachtige schotelvod

  1. Heb ook net het stukje van Otte gelezen, die ik via via ken als een integer journaliste met een zeldzaam hoogstaande schrijfstijl. Ik schrok van haar toon, want ik vind dat mensen zich mogen vergissen. Als hij verzaakt aan de riante opstappremie en kiest voor zijn zieleheil, dan zie ik daar niks kwaads in. Dat de kiezers bedrogen worden, vind ik ook niet zomaar waar. Als hij voelt dat hij het niet kan waarmaken, dan zou het toch van meer bedrog getuigen om gewoon te zetelen zonder energie?

    Dus leugenachtige schotelvod, nou nou, je kan maar beter niet in het openbaar vergissingen maken.

  2. Blijkbaar weigerde Leyman een interview aan De Standaard, vandaar dat giftig stukje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s