Vernieuwen is niet hetzelfde als verbeteren

“Wie anders kent Kris Hoflack?” Met die retorische vraag onderschreef An Olaerts de stelling dat wij gebroeders Plasky ‘mensen uit de media’ zijn. Een argument als een huis, inderdaad, maar in Knack staat deze week een interview met de man (hier publiek maar ingekort). Jammer voor onze reputatie, maar nog meer voor die van de VRT.

Jan Jagers stelt scherpe, soms zelfs agressieve vragen en Hoflack bijt van zich af. Het resultaat is een pittig interview, maar Hoflack komt er niet uit als een sterke leider met sterke ideeën. Integendeel. Hij pareert de kritiek slechts ad hoc en geeft geen blijk van een achterliggende en coherente visie op de nieuwsdienst.

Kritiek van Walter Zinzen weerlegt hij niet inhoudelijk, hoewel dat perfect mogelijk is, maar met een persoonlijke aanval op Zinzen. Op kritiek van Leo De Bock weigert hij in te gaan, hoewel je kan veronderstellen dat ook daar een redelijk antwoord op te bedenken is. Waarom legt Hoflack niet uit hoe de VRT-nieuwsdienst werkt en waarom dat zo is?

Van kritiek op Ivan De Vadder en Siegfried Bracke snapt Hoflack dan weer niet dat het eigenlijk geen kritiek is op die journalisten, maar op de manier van werken van de VRT-nieuwsdienst, waarvan die journalisten slechts voorbeelden zijn. Hij weert die kritiek dan ook af met persoonlijke argumenten pro de journalisten, niet met een verdediging van de werkwijze van de VRT. Hij zegt niet “We doen dat zo, omdat we dat belangrijk vinden.” Hij zegt “Ze doen dat zo, maar dat is niet zo erg”.

Op dezelfde manier beantwoordt Hoflack de vraag of die vernieuwing van de nieuwsdienst echt nodig was. Hij motiveert haar niet vanuit haar intrinsieke kwaliteiten (waarvan we toch mogen hopen dat die er zijn), maar met het externe argument dat je moet blijven vernieuwen. Dat kan wel zijn, maar de meerwaarde van een vernieuwing die niet in de eerste plaats uitgaat van een idee in welke richting de nieuwsdienst moet evolueren, is nihil.

Ik lees deze week van zowel Koen Meulenaere als Peter Terrin kritiek op het VRT-nieuwsdienst. Meulenare brengt een pijnlijke parodie op de kinderachtigheid van het journaal, Terrin veegt de vloer aan met het jaaroverzicht. Dat de nieuwsdienst aan vernieuwing toe is, daarover is iedereen het dus wel eens. De vraag is alleen of de op handen zijnde vernieuwing aan de verzuchtingen van het publiek tegemoet zal komen. Als je mag afgaan op wat de VRT zelf bracht over die vernieuwingen alvast niet. En het interview met Hoflack heeft mij absoluut niet kunnen overtuigen van het tegendeel.

Tot slot: Kris Hoflack vindt dat ze zich op de VRT teveel aan hun nochtans goede regels houden. Dat is op zich al een vreemde stelling, maar hoe kan hij dat eigenlijk weten als hij de deontologische code van zijn eigen dienst niet eens kent?

Advertenties

Een gedachte over “Vernieuwen is niet hetzelfde als verbeteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s