Fouten mogen verbeterd worden

Er zijn weinig journalisten die ik zo graag lees als Aukje Van Roessel. Haar politieke analyses in De Groene Amsterdammer zijn meestal om van te smullen: scherp en zeer smakelijk geschreven, met kennis van zaken bovendien. Daarom net, is het zo jammer wat ik deze week moet lezen van haar hand: een interview met de niet zo interessante Martijn Van Dam.

Ik hou zo al niet van de typische Nederlandse (geschreven) interviews. Het zijn vaak impressies van de journalist, met lange stukken citaten van de gesprekspartner. Ik wil, om journalist en politicus te kunnen beoordelen, weten welke specifieke vragen de journalist gesteld heeft en welke specifieke antwoorden dat opleverde. Dit interview gaat dan nog voor de helft over Van Dam zijn persoonlijke beleving van politiek. Dat interesseert me niet, nooit eigenlijk, tenzij misschien van een politicus die op pensioen gaat. Maar goed, dat ligt allemaal aan mij en niet aan Aukje Van Roessel.

Wel echt jammer is dat de geïnterviewde zijn woorden vaak in spreektaal worden weergegeven, wellicht om de sfeer van het gesprek beter te vatten. Het brengt ons in het geval van Van Dam pijnlijke frasen als:

Er is zo’n houding van: van feiten hoeven we ons niets aan te trekken.

En wanneer een spreekfout de titel haalt, wordt het wel erg treurig:

“Ik kijk tegen niemand meer op”

Van Dam bedoelt nauurlijk dat hij naar niemand meer opkijkt, zoals hij enkele zinnen eerder ook correct zei (“Vroeger keek ik op naar bekende mensen of ceo’s van grote bedrijven die miljoenen verdienen”). Merken Van Roessel noch Groene-eindredactie dat op, of vinden ze het te authentiek om het te verbeteren? In beide gevallen: schaamtelijk.

Ik heb gelukkig het vermoeden dat dat interview maar diende om de extra pagina’s van het “dubbeldik kerstnummer” te vullen. Vanaf volgende week laat Aukje die interviews voor wat ze zijn en schrijft ze weer lekker ouderwets Den Haag aan flarden. Hoop ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s